neděle 25. ledna 2015

Tvarohovo-rybízový koláč ze špaldové mouky

Zahraniční blogy se začínají plnit recepty na valentýnské dobroty, obchodníci už oprašují dekorace se srdíčky a jako každý rok doufají, že se co nejvíc z nás nechá zlákat a pořídí své polovičce nějaké to přáníčko, bonboniéru či plyšáka. 

Zatímco komerční Valentýn dnes už nadchne akorát tak náctileté, my dříve narození víme své. Jistě, malá pozornost od drahé polovičky 14. února udělá radost, ale jsou to hlavně každodenní drobnosti, které jsou pravým projevem lásky. Pro každého z nás je to něco jiného - letmá pusa na krk, masáž nohou u televize, větší půlka čokolády nebo třeba umyté nádobí. Jen vy dva víte, jak velký význam má něco tak obyčejného jen pro vás dva.

Je vaše druhé já na sladké? Tak na nic nečekejte a upečte nějakou dobrotu třeba k rannímu čaji. Hlavní ingrediencí je spousta lásky, ke které přidáte pár dalších surovin a výsledkem může být třeba 

Tvarohovo-rybízový koláč ze špaldové mouky

Voňavý, křehký a díky špaldové mouce a třtinovému cukru i o kapku zdravější.

Tvarohovo-rybízový koláč ze špaldové mouky


plech cca 27 x 37 cm

Ingredience:

/těsto/
600 g špaldové mouky (začínám na 550 g a dle potřeby přidávám; někdy kombinuji 200 g hladké a 400 g špaldové)
1 prášek do pečiva
160 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
200 g rozpuštěné a vychladlé Hery / másla
120 ml vlažného mléka
1 vejce +1 žloutek

/tvarohová náplň/
500 g polotučného tvarohu ve vaničce
2 vanilkové cukry
třtinový cukr na doslazení dle chuti
2 vejce (+ bílek, který zbyde po přípravě těsta)


/na dokončení/
červený rybíz (čerstvý nebo mražený)
plátky mandlí
4 - 5 lžic strouhaného kokosu
třtinový cukr na posypání povrchu před pečením

Postup: 
Na těsto smícháme mouku s práškem do pečiva a cukry, přilijeme rozpuštěnou a vychladlou Heru, promícháme a přidáme mléko i vejce se žloutkem. Zpočátku promícháváme vařečkou a jakmile se většina ingrediencí spojí, vypracujeme rukama hladké těsto, které dáme v mikrotenovém sáčku chladit alespoň na hodinu do lednice.

Připravíme si tvarohovou náplň - tvaroh promícháme s vanilkovým cukrem a dosladíme dle chuti cukrem třtinovým (případně moučkovým). V hrnečku rozmícháme dvě vejce (pokud neschováváte bílky třeba na Pavlovu, přidejte i bílek, který vám zbyl při přípravě těsta) a zhruba dvě polévkové lžíce si dáme stranou na potření těsta. Zbytek zlehka vmícháme do tvarohu.

Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Stejně jako při přípravě obdobného jablečného moučníku si těsto rozdělíme na "větší" a "menší" polovinu. Každou ještě krátce propracujeme, podsypáváme  špaldovou nebo hladkou moukou. Menší část rozválíme na velikost dna plechu a přeneseme ji na plech. 

Začneme předehřívat troubu na 150 stupňů.

Okraje těsta potřeme vajíčkem a zbytek posypeme kokosem. Na těsto 
rozetřeme tvarohovou náplň, kterou hustě posypeme červeným rybízem a plátky mandlí.

Druhou část těsta rozválíme na velikost o něco větší, než dno plechu - tak, aby překrylo náplň a dosáhlo až k okrajům spodního těsta. Těsto přeneseme na plech a okraje spodního a horního plátu k sobě dobře přimáčkneme, aby náplň při pečení nevytékala. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a lehce posypeme třtinovým cukrem (ten vytvoří výbornou křupavou vrstvičku).

Pečeme na 150 stupňů cca 30 minut do zezlátnutí povrchu.
Před podáváním pocukrujeme. 

Tvarohovo-rybízový koláč ze špaldové mouky

Ať se podaří a udělá radost!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...