pondělí 12. ledna 2015

Kokosová Pavlova s granátovým jablkem

Zdravím vás všechny v novém roce!
Já vím, už bylo na čase ...
Vánoce jsem prožila v offline světě a byla to nádhera. Bohužel online svět mne záhy dohnal, a tak trochu trvalo, než jsem se prokousala až sem za vámi.

Doufám, že jste také prožili krásné svátky a přeji vám sladký rok 2015 - ať všechna těsta vykynou, bábovky se vyklopí, korpusy jsou nadýchané a krémy našlehané, zkrátka ať se vše vydaří nejen ve vaší kuchyni. 

Mimochodem, jak jste na tom s předsevzetími? Doufám, že jste se nerozhodli hubnout. Protože to bychom se tu asi už moc často nesetkávali - a to by byla škoda! Ono se to vůbec špatně hubne, když má člověk jako koníčka pečení. Pokud na vás přijdou pochybnosti, stačí si vzpomenout, že pečení je vlastně terapie a forma odreagování. Přináší nám radost, je to náš společný svět, ve kterém je nám dobře. Pečení nám zkrátka prospívá :)

On totiž není důvod dělat v našem životě radikální změny jen proto, že se mění datum v kalendáři. Velké i menší změny by měly vycházet z nás a tehdy, kdy k nim dozrajeme sami. Krok za krokem, den po dni. Jen tak máme větší šanci vytrvat. Alespoň tak to vidím já.

Určitě je nás spousta, kteří máme někde na papíře či v počítači seznam dobrot, které chceme upéct. Je to vlastně také forma předsevzetí - příslibu, že dříve či později si je odškrtneme pěkně jednu po druhé. Můj seznam se rozšiřuje prakticky každý den. A co je na tom vašem? Možná makronky, pekanový koláč, schwarzwaldský dort nebo nadýchané větrníčky? Tak do toho. A já doufám, že vám tenhle můj malý kousek internetu pomůže. Máte na seznamu i bezé dort Pavlova? Výborně - právě ten tu pro vás dneska mám:

Kokosová Pavlova s granátovým jablkem

Krásná, elegantní, neodolatelná, lehká a nadýchaná jako baletní sukýnka. 
Prostě Pavlova.


coconut pavlova


Ingredience:

/korpus/
4 bílky
špetka soli
200 g krupicového cukru
1 zarovnaná lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička bílého vinného octa (ten nevedu, tudíž jsem dala obyčejný a OK)
4 vrchovaté lžíce kokosu 

/kokosová šlehačka/
50 g kokosového bloku Renuka + 125 ml šlehačky - svařit předem
125 ml šlehačky
moučkový cukr dle chuti (stačí 1 lžíce, korpus je hodně sladký)

/na dokončení/
rozmixované a dle chuti oslazené jahody
semínka z granátového jablka


Postup:

Troubu předehřejeme na 140 stupňů.

Bílky vyšleháme se špetkou soli a do sněhu postupně zašleháme ocet a cukr smíchaný s kukuřičným škrobem. Dobře vyšlehaná směs musí tvořit pevné špičky. Nakonec zlehka vmícháme kokos. 

Na spodní stranu pečícího papíru si nakreslíme kruh o průměru 24 cm, papír otočíme a do kruhu navrstvíme sníh.

Plech s korpusem vložíme do trouby a ihned snížíme teplotu na 120 stupňů. Pečeme (nebo spíše sušíme) zhruba jednu hodinu a 20 minut (případně déle dle velikosti a výšky vašeho korpusu). Povrch by měl zůstat pěkně bílý nebo jen s mírným nádechem do hněda. Pokud vám začne tmavnout, snižte teplotu a sušte déle. Po upečení nechte vychladnout a dosušit v zavřené troubě. 

Správná Pavlova má být na povrchu pevná a křupavá, uvnitř ještě vláčná a nadýchaná (pokud se vám povede "žvýkačka", sušte příště déle). Vláčnou konzistenci uvnitř má prý na svědomí škrob.

Aby kokosu náhodou nebylo málo, připravila jsem kokosovou šlehačku - postup na přípravu najdete tady. Můžete ale samozřejmě použít i čistou šlehačku, i tak bude dort výborný a o něco lehčí (jak na přípravu, tak do žaludku).

Na korupus navrstvíme šlehačku, přelijeme omáčkou z rozmixovaných jahod a dozdobíme semínky z granátového jablka. Můžeme podávat ihned nebo tak hodinku počkat, až korpus převezme vlhkost šlehačky (v tom případě bych s ovocnou omáčkou počkala až těsně před podáváním, aby korpus nepromočila) a bude ještě křehčí.

Někde jsem četla, že druhý den je nejlepší - no nevím, u nás se ještě druhého dne nedožila. 

Poznatek z praxe: z hlediska manipulace i servírování je praktičtější udělat menší "jednoporcovky" nebo "hnízda". Velikosti korpusu přizpůsobte dobu pečení/sušení (cca 45 min.).



coconut pavlova

Ať se povede!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...