Zdobení perníčků a dalšího cukroví je mojí oblíbenou součástí vánočních příprav. Jenže času je čím dál míň a tudíž je třeba hledat šikovná řešení, jak cukroví nazdobit bez toho, aby si člověk kvůli tomu musel dát noční šichtu. Jedno takové jsem našla - pomůže vám vykouzlit pestrobarevné sušenky, nad jejichž zdobením nemusíte strávit ani vteřinu navíc:
Pestré (nejen) vánoční sušenky
U dětí budou mít určitě úspěch a upéct je můžete kdykoli, nejen na Vánoce.
Ingredience
200 g změklé Hery
70 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička mandlového aroma
1 vejce (pokojová teplota)
350 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
cca 60 g pestrého cukrového zdobení + další na podsypání těsta
Postup
Heru utřeme s cukrem, přidáme vejce a vanilkové i mandlové aroma. Do směsi postupně zapracujeme mouku
smíchanou se špetkou soli a práškem do pečiva. Začneme na 300 g mouky a dle potřeby
přidáváme, až vznikne hladké nelepivé a měkké těsto (je třeba myslet na to, že moukou budeme ještě podsypávat i během vykrajování), do kterého nakonec zapracujeme cukrové zdobení. Pracujeme rychle, aby se barvy nezačaly teplem našich rukou rozpíjet.
Těsto dáme v igelitovém sáčku alespoň na 1 hodinu chladit do lednice.
Těsto z lednice odebíráme
po částech - nejlépe se s ním pracuje, dokud je studené. Pracovní plochu před vyválením těsta podsypeme nejen moukou, ale i trochou cukrového zdobení - to se při vyválení pěkně zamáčkne do povrchu těsta a je výraznější. Vyválíme cca 2 - 3 mm silnou placku, vykrajujeme
tvary a klademe je kousek od sebe na plech vyložený pečícím papírem.
Troubu předehřejeme na
150 stupňů, každý plech pečeme dle velikosti a tloušťky sušenek 8 - 10 minut a vyndáme z trouby hned,
jak začnou jejich okraje zlátnout. Necháme je ještě chvíli na plechu a
pak opatrně přendáme vychladnout na mřížku.
A je to:
Ať se povedou a udělají radost - třeba na školkové vánoční besídce, kam putují ty moje :)
Žádné komentáře:
Okomentovat