čtvrtek 10. prosince 2015

Pestré (nejen) vánoční sušenky

Zdobení perníčků a dalšího cukroví je mojí oblíbenou součástí vánočních příprav. Jenže času je čím dál míň a tudíž je třeba hledat šikovná řešení, jak cukroví nazdobit bez toho, aby si člověk kvůli tomu musel dát noční šichtu. Jedno takové jsem našla - pomůže vám vykouzlit pestrobarevné sušenky, nad jejichž zdobením nemusíte strávit ani vteřinu navíc:

Pestré (nejen) vánoční sušenky

U dětí budou mít určitě úspěch a upéct je můžete kdykoli, nejen na Vánoce.

Colourful sprinkle cookies


Ingredience

200 g změklé Hery  
70 g moučkového cukru  
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička mandlového aroma  
1 vejce (pokojová teplota)  
350 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva  
špetka soli
cca 60 g pestrého cukrového zdobení + další na podsypání těsta

Postup

Heru utřeme s cukrem, přidáme vejce a vanilkové i mandlové aroma. Do směsi postupně zapracujeme mouku smíchanou se špetkou soli a práškem do pečiva. Začneme na 300 g mouky a dle potřeby přidáváme, až vznikne hladké nelepivé a měkké těsto (je třeba myslet na to, že moukou budeme ještě podsypávat i během vykrajování), do kterého nakonec zapracujeme cukrové zdobení. Pracujeme rychle, aby se barvy nezačaly teplem našich rukou rozpíjet.

Těsto dáme v igelitovém sáčku alespoň na 1 hodinu chladit do lednice.

Těsto z lednice odebíráme po částech - nejlépe se s ním pracuje, dokud je studené. Pracovní plochu před vyválením těsta podsypeme nejen moukou, ale i trochou cukrového zdobení - to se při vyválení pěkně zamáčkne do povrchu těsta a je výraznější. Vyválíme cca 2 - 3 mm silnou placku, vykrajujeme tvary a klademe je kousek od sebe na plech vyložený pečícím papírem.

Troubu předehřejeme na 150 stupňů, každý plech pečeme dle velikosti a tloušťky sušenek 8 - 10 minut a vyndáme z trouby hned, jak začnou jejich okraje zlátnout. Necháme je ještě chvíli na plechu a pak opatrně přendáme vychladnout na mřížku.

A je to:

Colourful sprinkle cookies

Ať se povedou a udělají radost - třeba na školkové vánoční besídce, kam putují ty moje :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...