pondělí 27. dubna 2015

Bounty dort

Je jaro, lásky čas a já vám musím představit svůj nový objev.

Nejdříve se mi usadil v hlavě,
pak v žaludku,
hned poté v srdci 
a zanedlouho i kolem pasu.

Extra kokosový, s neodolatelnou vrstvou čokolády a nadýchaným kakaovým korpusem. Přesně tak jsem si ho vysnila. Ach ty trýznivé dny a noci, které předcházely dnu D, kdy jsem konečně vyšetřila čas, abych své představy zhmotnila do tří vrstev propojených v neodolatelný


Bounty dort

Pro všechny milovníky kokosu je tento dort okamžitou vstupenkou do ráje.


Bounty cake


průměr 22 cm

Ingredience:

/korpus/
4 vejce
80 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
120 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
4 lžíce oleje
půl sáčku prášku do pečiva

/kokosová náplň/
500 ml mléka
6 lžic dětské krupičky
130 g cukru moučka
140 g másla
200 g strouhaného kokosu

/ganache/
150 g hořké čokolády (fajnšmekři zvolí čokoládu s vysokým obsahem kakaa, dobře poslouží i čokoláda na vaření)
200 ml šlehačky
2 lžíce moučkového cukru (výše zmínění fajnšmekři vynechají)

Postup:

Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
Celá vejce vyšleháme s cukry, vešleháme olej a vmícháme mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto nalijeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme 20 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta není suchá a bez nalepených drobečků. 
Korpus necháme po vytažení z trouby zhruba 10 minut chladnout ve formě, poté ho přendáme na mřížku a necháme úplně vychladnout.

Během chladnutí korpusu začneme připravovat ganache - do teplu odolné misky nalámeme čokoládu. Šlehačku v kastrůlku přivedeme k varu a ihned odstavíme. Horkou šlehačkou přelijeme čokoládu, aby byly všechny kousky ponořené a necháme alespoň 5 minut stát. Poté směs metličkou rozmícháme do hladka a vmícháme i moučkový cukr (vyznavači hořké čokolády tento krok vynechají). Za občasného promíchání necháme směs stát při pokojové teplotě - ganache bude postupně houstnout, zachová si ale správnou konzistenci k přelití dortu.

Na náplň ohřejeme mléko, za stálého míchání vsypeme krupičku a vaříme do zhoustnutí. Přidáme máslo a po jeho rozpuštění i cukr. Dobře promícháme, odstavíme a vmícháme kokos. Za občasného promíchání necháme mírně vychladnout. 

Korpus vrátíme do formy a navrstvíme na něj kokosovou náplň. 
Povrch uhladíme a jako další vrstvu nalijeme vychladlou ganache.
Povrch ozdobíme strouhaným kokosem a dáme dort vychladit ideálně přes noc do lednice. Před vyndáním z formy je pak třeba okraje dortu uvolnit ostrým nožem.

Druhou variantou je dort po přidání kokosové vrstvy vychladit, vyčkat na větší zhoustnutí ganache (lze urychlit chlazením v lednici za častého promíchávání) a tou pak dort přelít tak, aby i částečně stékala z boků (pro tuto variantu doporučuji poměr 200 g čokolády na 200 ml šlehačky - více zhoustne). Povrch ozdobíme kokosem.

Tak či tak vám vznikne neodolatelný kokosový dort, kterým si získáte obdiv a možná i srdce (když máme to jaro) nejednoho milovníka kokosu a čokolády.


Bounty cake

Ať se povede!

4 komentáře:

  1. Vypadá suprově, určitě zkusím :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Výborný,měla jsem s ním úspěch už na několika oslavách 👍👍

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...