úterý 3. června 2014

Ricottová bábovka s citronem a chia semínky

Po mé nedávné ódě na chia semínka bylo jasné, že další recepty na sebe nenechají dlouho čekat. Mám jich v zásobě hned několik, ale o jeden se s vámi musím podělit prostě hned. 

To bylo tak - v lednici seděl kelímek Ricotty. Měl trochu obavy, protože už tam seděl pár dní a pořád nic. A protože mu byla dlouhá chvíle, pokukoval kolem sebe, jestli si nenajde nějakého kámoše na pokec.  A hele - opodál se na něj vesele a kysele šklebily dva citrony. To mu zvedlo náladu a konečně nemusel pořád myslet jen na svoji nejistou budoucnost. A jelikož citrony nezapřou svoji jižanskou povahu, slovo dalo slovo a zrodil se plán na velkolepou party. Takovou, jakou tahle lednice ještě nezažila. A tak se slavilo. Ricotta, citrony, vajíčka i mléko se vlnili v rytmu žhavých jižanských melodií a všeobecné veselí přilákalo i některé obyvatele přilehlé spíže včetně exotických chia semínek, které zde byly na výměnném studijním pobytu. A jak se tak všechny ty dobroty družily, tančily, promíchávaly a vlnily, vzniklo voňavé těsto a z něj pak:

Ricottová bábovka s citronem a chia semínky

Vláčná díky ricottě, svěží díky citronu a zdravější díky semínkům :)

Ricottová bábovka s citronem a chia semínky 1

Ingredience: 
150 g másla
130 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
3 vejce – žloutky a bílky zvlášť
250 g Ricotty
150 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
šťáva a kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
50 ml mléka (dle potřeby o trochu více)
2 lžíce chia semínek
na polevu: 100 g moučkového cukru, šťáva cca z poloviny citronu
na posypání: chia semínka


Postup: 
Máslo, vejce, mléko a Ricottu vyndáme alespoň hodinu před pečením z lednice, aby suroviny získaly pokojovou teplotu. Ricottu vyklopíme do cedníku a necháme vykapat.

Máslo ušleháme s cukry, zašleháme žloutky, ricottu, citronovou šťávu a část mléka. Do hmoty střídavě vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků. Dle potřeby ještě přidáme mléko a vmícháme chia semínka.

Pečeme na 160 stupňů 45 – 50 minut

Po vychladnutí polijeme bábovku citronovou polevou - do moučkového cukru postupně přidáváme citronovou šťávu a metličkou šleháme, až získáme hustší, ale stále tekutou konzistenci. 

Nakonec tu naši krasavici dozdobíme chia semínky, a pak už se jen těšíme na pochvaly strávníků :)

Ricottová bábovka s citronem a chia semínky 2



Ricottová bábovka s citronem a chia semínky 3

Ať se povede!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...