úterý 20. března 2018

Velikonoční zajíčci s pudinkem

Taky už si plánujete velikonoční pečení? 
Já už se moc těším na náš každoroční tvarohový mazanec a na maminčina nejlepšího mrkvového beránka. A nebyla bych to já, abych se nepokusila mezi všechno to tradiční pečení vmáčknout i nějakou novinku nebo experiment. Bude to další verze mrkvového dortu? Sušenky? Tradiční jidáše? Hot cross buns? Nechte se překvapit.

No a kdyby se vám náááhodou nechtělo trávit svátky jara u plotny nebo se ocitnete v časové tísni, můžete pro koledníky i velikonoční návštěvy vyrobit rychlý zákusek z listového těsta a pudinku ozdobený čerstvým ovocem, ať už v podobě pudinkových čtverců, plněných mističek nebo roztomilých zajíčků:


Pokud vám kupované listové těsto není sympatické, klidně si vyrobte domácí, pak to ovšem nebude taková rychlovka. Já se přiznám bez mučení, že používám kupované. Však ho taky nejíme každý den. 

Ingredience
listové těsto - z kupovaného už rozváleného plátu budete mít 3 velké zajíčky
světlý pudink dle chuti - vanilkový, ananasový, kokosový, banánový
čerstvé ovoce na ozdobu
čokoládové čočky a cukrová srdíčka na oči a nos zajíčků

Postup
Nejlépe je to vidět na obrázku níže, zde jsou popsané jednotlivé kroky:

Vyválené listové těsto rozkrájíme na obdélníky - u kupovaného plátu to bude na třetiny.

Nahoře vykrojíme kousek těsta ve tvaru V, čímž vzniknou uši – u každého ucha dobře zmáčkneme těsto ve špičce a trochu vytáhneme, aby bylo ucho delší. Jedno můžeme ohnout.

V necelé polovině těsto zmáčkneme tak, aby vznikla hlavička a tělo.


Uvaříme hustší pudink z 1 sáčku pudinkového prášku, 2 lžic cukru a 400 ml mléka. Za častého promíchávání ho necháme trochu vychladnout.

Mezitím okraje těsta potřeme rozpuštěným máslem a části, kam přijde pudink, propícháme vidličkou. Mírně vychladlý pudink rozdělíme na těsto – vždy na hlavu, tělo a malinko na uši (viz obrázek). Spodní kraj těsta přehneme nahoru (buď po celé délce nebo jen v rozích).

Pečeme 15 min. na 180 stupňů.


Vychladlé zajíce dozdobíme krátce před podáváním čerstvým ovocem. Na oči použijeme čokoládové čočky, na nos cukrové srdíčko. 
Aby ovoce neoschlo, můžete ho potřít čirou želatinou.


No řekněte, nejsou "k sežrání"?


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...