pátek 25. března 2016

Velikonoční ovečka z pudinkového těsta

Letos beránka nepeču!
Ne že bych sabotovala Velikonoce, to ani náhodou. Naopak si užívám sladké tvoření a mám pro vás v záloze pár nových nápadů.
Ale beránek to není.
Jak jsem psala už loni, když jsem vám tu prozradila recept na bezkonkurenčně nejlepšího mrkvového beránka, beránky pro nás peče moje maminka. A letos do stáda přibyla ještě ovečka a s ní i nový recept přímo ze zápisníku mojí maminky:

Velikonoční ovečka z pudinkového těsta

Taky byste takhle třeštili oči, kdyby vás rozkrájeli na kousky:

Easter lamb cake


střední forma s nepřilnavým povrchem

Ingredience
3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
špetka soli
120 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
3 lžíce horké vody
5 lžic oleje
1 lžíce rumu
150 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 vanilkový pudink - prášek
1 lžička citronové kůry (sušená nebo čerstvá)
3 lžíce strouhaného kokosu
dle chuti lze přidat i rozinky, oříšky apod.

Postup

Troubu předehřejeme na 160 stupňů.

Bílky ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu.
Vyšleháme žloutky s cukry, za stálého šlehání přidáme horkou vodu, olej a rum.
Do směsi vmícháme střídavě s bílkovým sněhem mouku smíchanou s práškem do pečiva, sušenou citronovou kůrou (čerstvou přidáme naopak do mokrých ingrediencí), kokosem a pudinkovým práškem. Dle chuti lze nakonec přidat i další dobroty, jako jsou nasekané ořechy, rozinky apod. 

Část těsta můžeme obalit kakaem a vytvořit mramorování - bílé a hnědé těsto nalijeme do formy střídavě a projedeme spirálovitě špejlí.

Těsto nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy. Vyplatí se před tím ještě obalit čumáček a uši beránka do alobalu, jelikož zde je vrstva těsta nejtenčí a může se připalovat. 

Pečeme 40 - 45 minut, propečení kontrolujeme testem špejlí.

Po vyndání z trouby necháme ovečku ještě 5 min. ve formě, potom s ní trochu zatřeseme, aby se těsto uvolnilo od stěn, a vyklopíme na mřížku.

Vychladlou ovečku pocukrujeme, přilepíme jí cukrové oči a nos a ozdobíme mašlí.

Easter lamb cake


Ať se povede!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...