Když nám čas sviští kolem uší, svět uhání dopředu a život připomíná splašený kolotoč, není na škodu se na chvíli zastavit a možná i udělat pár kroků zpátky.
A tak když jsem už měla dost všech termínů, úkolů, povinností a harmonogramů, rozhodla jsem se v rámci své sladké terapie vrátit na začátek a upéct bábovku podle úplně prvního receptu v mém dětském receptáři, který mne doprovází dodnes. Odolala jsem (téměř) všem pokušením na vylepšení starého receptu a tentokrát už s malou pomocnicí postupovala stejně jako před lety, když jsem si tento recept poprvé zapsala a pekla podle něj o víkendech své první bábovky. Pěkně ručně, bez robota. Dvě misky a vařečka. Trochu retro. Jedinou změnou je ubrané množství cukru. Zřejmě jsme si tehdy v letech osmdesátých potřebovali více přisladit život.
Šlehačková bábovka s kokosem
Dvě mísy, jedna vařečka. Jednoduchá bábovka, kterou zvládnou i malé pekařinky.
Ingredience:
300 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
strouhaný kokos - dle chuti, cca 50 g
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
3 celá vejce
250 ml šlehačky
Postup:
V první míse smícháme mouku s práškem do pečiva a kokosem.
V druhé míse dobře promícháme oba druhy cukru s vejci, až směs bude tvořit pěnu (nebo si vezmeme na pomoc ruční šlehač).
Troubu začneme předehřívat na 150 stupňů.
Tekutou směs přelijeme k sypké a dobře promícháme.
Nakonec vmícháme 250 ml šlehačky. V závislosti na množství kokosu a velikosti vajec je zpravidla potřeba těsto ještě mírně naředit mlékem.
Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku.
Pokud chceme mramorování, část těsta můžeme odebrat a obarvit kakaem na hnědo. Do formy nalijeme nejdříve část světlého těsta, na něj hnědé těsto a navrch zbytek světlého. Nakonec špejlí nebo nožem všechny vrstvy těsta projedeme spirálovitým pohybem.
Bábovku pečeme na 150 stupňů zhruba 45 minut. Zda je hotová nám prozradí test špejlí - po vytažení z těsta musí být suchá a bez nalepených drobečků.
Ještě vlažnou bábovku vyklopíme z formy na mřížku a necháme zcela vychladnout. Podáváme posypanou moučkovým cukrem.
Ať se povede!
sobota 28. února 2015
Moje první bábovka - šlehačková s kokosem
Štítky:
sladké chlebíčky-řezy-bábovky
neděle 15. února 2015
Krásné první narozeniny
Je to tak. Moje milá sladká terapie slaví první narozeniny.
Co začalo jako pokus, pokračuje jako koníček a užitečná výmluva pro časté pekařské seance.
Dělá mi radost a doufám, že se vedle té spousty náhodných kolemjdoucích najde i pár lidí, kteří se sem rádi vrací za inspirací.
Za ten rok jsem napsala skoro sto příspěvků, nafotila stovky fotek (z nichž to jen zlomek dotáhl až sem na blog), strávila nespočet hodin v kuchyni i u počítače, nakrmila spoustu břich a ta kila mouky, cukru a másla by už nikdo nespočítal. Zato kila nově usazená kolem pasu mám spočítaná docela přesně.
Takže všechno nejlepší moje milá, ať to spolu ještě nějaký ten pátek vydržíme!
Co začalo jako pokus, pokračuje jako koníček a užitečná výmluva pro časté pekařské seance.
Dělá mi radost a doufám, že se vedle té spousty náhodných kolemjdoucích najde i pár lidí, kteří se sem rádi vrací za inspirací.
Za ten rok jsem napsala skoro sto příspěvků, nafotila stovky fotek (z nichž to jen zlomek dotáhl až sem na blog), strávila nespočet hodin v kuchyni i u počítače, nakrmila spoustu břich a ta kila mouky, cukru a másla by už nikdo nespočítal. Zato kila nově usazená kolem pasu mám spočítaná docela přesně.
Takže všechno nejlepší moje milá, ať to spolu ještě nějaký ten pátek vydržíme!
sobota 14. února 2015
Valentýn
Všem zamilovaným přeji krásný svátek Sv. Valentýna.
Není důležité kdy a jak, ale dávejme si najevo, že se máme rádi.
Každý den.
Není důležité kdy a jak, ale dávejme si najevo, že se máme rádi.
Každý den.
středa 11. února 2015
Valentýnské srdce aneb skořicoví šneci trochu jinak
Valentýn? Říkal tu někdo Valentýn?
Neee, snad už také nejdete s davem!
No dobře, co bych pro vás neudělala, že?
Jak známo, láska prochází žaludkem. A jak známo, skořice je afrodiziakum.
Skořicoví šneci jsou tedy jasná volba. Neznám nikoho, kdo by jim odolal. A když už se blíží ten svátek zamilovaných, dáme jim tvar srdce - co vy na to?
Valentýnské srdce aneb skořicoví šneci trochu jinak
Skořicoví šneci jsou nejlepší ještě teplí, hned po upečení. Ach ta vůně a ta chuť!
cca 15 šneků
Ingredience:
/těsto/
250 ml mléka
1 kostka droždí (42g)
1 lžíce cukru krupice
50 g rozpuštěného a vychladlého másla
špetka soli
1 vejce
500 g hladké mouky
/náplň/
10 lžic cukru krupice
4 vrchovaté lžičky skořice
70 g rozpuštěného másla
Postup:
Nevím jak vy, ale já bych se zakousla hned.
Mimochodem, varianta šneko-muffinů je také fajn:
Ať se povedou a udělají radost!
Neee, snad už také nejdete s davem!
No dobře, co bych pro vás neudělala, že?
Jak známo, láska prochází žaludkem. A jak známo, skořice je afrodiziakum.
Skořicoví šneci jsou tedy jasná volba. Neznám nikoho, kdo by jim odolal. A když už se blíží ten svátek zamilovaných, dáme jim tvar srdce - co vy na to?
Valentýnské srdce aneb skořicoví šneci trochu jinak
Skořicoví šneci jsou nejlepší ještě teplí, hned po upečení. Ach ta vůně a ta chuť!
cca 15 šneků
Ingredience:
/těsto/
250 ml mléka
1 kostka droždí (42g)
1 lžíce cukru krupice
50 g rozpuštěného a vychladlého másla
špetka soli
1 vejce
500 g hladké mouky
/náplň/
10 lžic cukru krupice
4 vrchovaté lžičky skořice
70 g rozpuštěného másla
Postup:
Do vlažného
mléka vmícháme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
Do mísy připravíme mouku smíchanou se špetkou soli, přidáme vychladlé máslo, vejce a kvásek. Promícháme vařečkou a pak už ručně vypracujeme těsto. Pokud se příliš lepí, přidáme drobet mouky (musí ale zůstat pružné). Z těsta uděláme bochánek, poprášíme ho moukou a necháme ho v míse přikrytý utěrkou 1 hodinu kynout na teplém místě.
Do mísy připravíme mouku smíchanou se špetkou soli, přidáme vychladlé máslo, vejce a kvásek. Promícháme vařečkou a pak už ručně vypracujeme těsto. Pokud se příliš lepí, přidáme drobet mouky (musí ale zůstat pružné). Z těsta uděláme bochánek, poprášíme ho moukou a necháme ho v míse přikrytý utěrkou 1 hodinu kynout na teplém místě.
Formu ve tvaru srdce (případně plech) vyložíme pečícím papírem (jde to lépe, když papír zmuchláme - lépe pak drží tvar).
Na náplň smícháme cukr se skořicí, máslo rozpustíme.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Každou rozválíme na co největší obdélník, potřeme rozpuštěným máslem a posypeme směsí cukru a skořice.
Na klasické šneky stačí obdélník po delší straně srolovat, nakrájet na cca 4 cm špalíčky a ty pak pokládat řezem dolů na plech či do formy. Ze šneků jde vyskládat různé tvary, třeba ovečku nebo právě naše valentýnské srdce. Krásně vypadají i šneci upečení v papírových košíčcích jako muffiny. K těm se ještě dostaneme.
Nebo si můžeme s těstem trochu pohrát a vytvořit místo šneků malá srdíčka. Obdélník srolujeme po širší straně z obou stran, až se oba válečky potkají uprostřed. Krájíme je postupně na cca 4 cm kousky, pokládáme řezem dolů do formy a prostředek trochu vytáhneme do cípu jako srdíčko. Jelikož se jim moc nebude chtít držet požadovaný tvar, pomůžeme jim malými spirálkami z odkrojených okrajů těsta. Srdíčka dáváme blízko k sobě a vyskládáme tvar srdce. Podél okrajů formy jim necháme trochu místa na osobní růst.
Ze zbylého těsta můžeme udělat samostatné šneky nebo výše zmíněné šneko-muffiny. V tom případě uděláme špalíčky alespoň 5 - 6 cm široké, dáme je do papírových košíčků a pečeme ve formě na muffiny.
Před pečením necháme šneky ještě alespoň 20 minut kynout, mezitím troubu rozehřejeme na 160 stupňů.
Pečeme do zezlátnutí 20 - 25 minut dle velikosti šneků.
Při pečení část náplně vyteče, po vychladnutí jde snadno odloupnout (mňam).
Po upečení vypadá naše srdce z lásky zhruba takto:
Nádhera. Jen si kousek odloupnout.
Když už je ten Valentýn, oblékneme naše šneky do trochu slavnostnějšího kabátku. Stačí jim dát závoj z moučkového cukru nebo je sofistikovaně a zcela originálně pocákat čokoládovou či cukrovou polevou (moučkový cukr, troška vody či mléka, malilinko růžového barviva a mícháme do správné středně husté konzistence):
Uznávám, malinko se mi to vymklo z rukou a moje srdce vypadá, jako by po něm lezlo hejno podvyživených žížal :) Výsledek kombinace příliš husté polevy a lenosti dolovat ji ze zdobící lahvičky a ředit. Ne vždy je vítězství člověka nad hmotou estetickým zážitkem. Ale chuťový zážitek naštěstí neutrpěl :)
Pomůže pohled zblízka?
Mimochodem, varianta šneko-muffinů je také fajn:
Ať se povedou a udělají radost!
neděle 8. února 2015
Žemlovka s kokosovou peřinkou
Ne všechna jednoduchá jídla musí chutnat obyčejně.
Ne všechna obyčejná jídla musí chutnat nudně.
Ne všechna tradiční jídla musíme připravovat pořád stejně.
To všechno platí o staré známé žemlovce neboli zemlbábě, která předpokládám nechyběla v dětském jídelníčku nikoho z nás. I dnes se k ní občas vracím, k té z mého dětství i k různě pozměněným variantám, které jsem poznala až v dospělosti. Tak třeba žemlovka s tvarohem nebo se závojem z bílkového sněhu. Už dávno v ní nemusí být jen jablka - kombinuji je s hruškou, broskví, švestkami i nektarinkami a všechny tyto kombinace jsou úžasné a klasická zemlbába se díky nim dostává na novou úroveň. A ořechy. Spousta ořechů.
Zkrátka, i taková klasika jako je zemlbába má mnoho výtečných variant a díky tomu množství možností může být pokaždé jiná. Jednou z možností je
Žemlovka s kokosovou peřinkou
Vylepšená klasika, která vydá za sladký oběd i výborný dezert. Je šťavnatá, plná ovoce, oříšků a kokosu.
forma 20 x 20 cm (3-4 porce)
Ingredience:
5 rohlíků
Postup:
Rohlíky nakrájíme na kolečka, jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo, hrušku oloupeme a nakrájíme na plátky.
Mléko smícháme s vanilkovým a třtinovým cukrem, přidáme žloutky a metličkou rozšleháme.
Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Na dno zapékací mísy klademe těsně vedle sebe kolečka rohlíku namočená z obou stran ve sladkém mléce. Následuje vstva jablek (šťávu vymačkáme), kterou bohatě posypeme skořicovým cukrem, kokosem, ořechy, sušenými brusinkami a poklademe polovinou nakrájené hrušky. Celé zopakujeme ještě jednou a končíme vrstvou z rohlíků. Tu opět posypeme skořicovým cukrem a přelijeme zbytkem sladkého mléka.
Žemlovku dáme péct na 20 minut a mezitím si připravíme sníh: bílky šleháme se špetkou soli, postupně do nich zašleháme cukr a nakonec do tuhého sněhu už jen pomocí stěrky nebo lžíce zlehka vmícháme kokos.
Teplotu snížíme na 130 stupňů, na povrch žemlovky rozprostřeme bílkový sníh a pečeme dalších 15 - 20 minut do mírného zezlátnutí povrchu.
Podáváme jen tak nebo přelitou kefírem / bílým jogurtem.
Ať se podaří a chutná!
Ne všechna obyčejná jídla musí chutnat nudně.
Ne všechna tradiční jídla musíme připravovat pořád stejně.
To všechno platí o staré známé žemlovce neboli zemlbábě, která předpokládám nechyběla v dětském jídelníčku nikoho z nás. I dnes se k ní občas vracím, k té z mého dětství i k různě pozměněným variantám, které jsem poznala až v dospělosti. Tak třeba žemlovka s tvarohem nebo se závojem z bílkového sněhu. Už dávno v ní nemusí být jen jablka - kombinuji je s hruškou, broskví, švestkami i nektarinkami a všechny tyto kombinace jsou úžasné a klasická zemlbába se díky nim dostává na novou úroveň. A ořechy. Spousta ořechů.
Zkrátka, i taková klasika jako je zemlbába má mnoho výtečných variant a díky tomu množství možností může být pokaždé jiná. Jednou z možností je
Žemlovka s kokosovou peřinkou
Vylepšená klasika, která vydá za sladký oběd i výborný dezert. Je šťavnatá, plná ovoce, oříšků a kokosu.
forma 20 x 20 cm (3-4 porce)
Ingredience:
5 rohlíků
5 jablek
1 hruška
300 ml mléka + 1 vanilkový cukr + 2 lžíce třtinového cukru
1 hruška
300 ml mléka + 1 vanilkový cukr + 2 lžíce třtinového cukru
2 žloutky
sušené brusinky
nahrubo nasekané pekanové ořechy (nebo mandle, vlašské ořechy…)
kokos
skořicový cukr
nahrubo nasekané pekanové ořechy (nebo mandle, vlašské ořechy…)
kokos
skořicový cukr
/kokosová peřinka/
2 bílky
špetka soli
4 lžíce cukru krupice
6 lžic strouhaného kokosu Postup:
Rohlíky nakrájíme na kolečka, jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo, hrušku oloupeme a nakrájíme na plátky.
Mléko smícháme s vanilkovým a třtinovým cukrem, přidáme žloutky a metličkou rozšleháme.
Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Na dno zapékací mísy klademe těsně vedle sebe kolečka rohlíku namočená z obou stran ve sladkém mléce. Následuje vstva jablek (šťávu vymačkáme), kterou bohatě posypeme skořicovým cukrem, kokosem, ořechy, sušenými brusinkami a poklademe polovinou nakrájené hrušky. Celé zopakujeme ještě jednou a končíme vrstvou z rohlíků. Tu opět posypeme skořicovým cukrem a přelijeme zbytkem sladkého mléka.
Žemlovku dáme péct na 20 minut a mezitím si připravíme sníh: bílky šleháme se špetkou soli, postupně do nich zašleháme cukr a nakonec do tuhého sněhu už jen pomocí stěrky nebo lžíce zlehka vmícháme kokos.
Teplotu snížíme na 130 stupňů, na povrch žemlovky rozprostřeme bílkový sníh a pečeme dalších 15 - 20 minut do mírného zezlátnutí povrchu.
Podáváme jen tak nebo přelitou kefírem / bílým jogurtem.
Ať se podaří a chutná!
Štítky:
kokos,
ostatní,
sladká jídla
neděle 1. února 2015
Domácí zázvorový čaj
Na ucpaný nos třikrát denně dvě makronky.
Na kašel kus jablečného koláče a zapít hrnkem horkého kakaa.
Na horečku tabulka oříškové čokolády a pár pralinek.
Na chřipku pořádnou porci čokoládového dortu minimálně jednou za den.
Kéž by ...
Nic naplat, dortem, čokoládou ani koláčem se chřipka vyléčit nedá. No fakt, mám to vyzkoušené :)
(nemluvě o tom, jak bychom asi všichni na jaře po takové léčbě vypadali).
Ačkoli jim nelze upřít prokazatelné mysl povzbuzující účinky, na ucpané dutiny a bolest v krku nemají pražádný vliv. Škoda. Léčba s nimi by byla určitě příjemnější, než do sebe cpát všechny ty pilule, kapky a nápoje, které nás mají zaručeně v co nejkratším čase postavit na nohy. Kdo si taky v dnešní době může dovolit zalézt do peřin a pořádně chřipku vypotit.
Mě letos ale zachránilo něco jiného:
Domácí zázvorový čaj
Přírodní pomocník v boji proti nachlazení. Mohu ho jen doporučit.
Ingredience
čerstvý zázvor - cca 2,5 cm kousek
300 ml vody
citrónová šťáva a med dle chuti
Postup
Zázvor oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky.
Plátky zázvoru zalijeme horkou vodou, hrnek přikryjeme a necháme několik minut louhovat. Cedit nemusíme, plátky zázvoru zůstanou na dně.
Abychom nepřišli o cenné látky v medu, sladíme až po částečném vychladnutí. Přidáme citrónovu šťávu dle chuti. Čaj pijeme samozřejmě ještě teplý.
Druhou možností je zázvor nastrouhat (výborně se mi osvědčilo keramické třítko na česnek), čaj pak bude silnější (v případě potřeby přidejte vodu). Po vylouhování je nutné ho přecedit, až potom přidat citrón a med.
Tak na zdraví a ať vám pomůže!
Na kašel kus jablečného koláče a zapít hrnkem horkého kakaa.
Na horečku tabulka oříškové čokolády a pár pralinek.
Na chřipku pořádnou porci čokoládového dortu minimálně jednou za den.
Kéž by ...
Nic naplat, dortem, čokoládou ani koláčem se chřipka vyléčit nedá. No fakt, mám to vyzkoušené :)
(nemluvě o tom, jak bychom asi všichni na jaře po takové léčbě vypadali).
Ačkoli jim nelze upřít prokazatelné mysl povzbuzující účinky, na ucpané dutiny a bolest v krku nemají pražádný vliv. Škoda. Léčba s nimi by byla určitě příjemnější, než do sebe cpát všechny ty pilule, kapky a nápoje, které nás mají zaručeně v co nejkratším čase postavit na nohy. Kdo si taky v dnešní době může dovolit zalézt do peřin a pořádně chřipku vypotit.
Mě letos ale zachránilo něco jiného:
Domácí zázvorový čaj
Přírodní pomocník v boji proti nachlazení. Mohu ho jen doporučit.
Ingredience
čerstvý zázvor - cca 2,5 cm kousek
300 ml vody
citrónová šťáva a med dle chuti
Postup
Zázvor oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky.
Plátky zázvoru zalijeme horkou vodou, hrnek přikryjeme a necháme několik minut louhovat. Cedit nemusíme, plátky zázvoru zůstanou na dně.
Abychom nepřišli o cenné látky v medu, sladíme až po částečném vychladnutí. Přidáme citrónovu šťávu dle chuti. Čaj pijeme samozřejmě ještě teplý.
Druhou možností je zázvor nastrouhat (výborně se mi osvědčilo keramické třítko na česnek), čaj pak bude silnější (v případě potřeby přidejte vodu). Po vylouhování je nutné ho přecedit, až potom přidat citrón a med.
Tak na zdraví a ať vám pomůže!
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)