Těžko říct, jestli ho měl opravdu tatíček Masaryk tak rád, ale cukroví nesoucí jeho jméno se každopádně počínaje letoškem stává jedním z mých TOP. Když se podíváte na recept, je to v podstatě linecké těsto napěchované oříšky a obalené v moučkovém cukru s vanilkou, tudíž nic extra objevného ani složitého. A právě proto mě tahle kombinace mých oblíbených chutí tak baví. Žádné rozvalování těsta, žádné vykrajování, žádné mazání a zdobení. Jen křupavé oříšky a těsto, které se rozplývá na jazyku. O tom, jak je dobré, svědčí i množství kousků, které zmizely hned po obalení cukrem, další se nevrátily z výpravy na focení a i teď jich pěkných pár posloužilo jako testovací vzorky - musela jsem si přeci ověřit, že vám to sem píšu správně!
Takže jestli ještě přemýšlíte, jaký další druh upéct, vřele doporučuji:
Masarykovo cukroví
Křehké sušenky plné oříšků se hodí nejen na vánoční stůl.
cca 50 ks
Ingredience
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
1 žloutek
150 g lískových ořechů
/na obalení/
- moučkový cukr smíchaný s vanilkovým
- moučkový cukr smíchaný se skořicí
Postup
Nejdříve je třeba zbavit ořechy slupek - rozložíme je na plech a dáme na 3 - 4 minuty do trouby vyhřáté na 150 stupňů. Dáváme pozor, aby se nepřipálily. Po vyndání z trouby je vysypeme do čisté utěrky a promneme, slupky z nich opadají.
Vychladlé ořechy namočíme na 2 hodiny do studené vody.
Mezitím vypracujeme těsto - chladné máslo nakrájíme na kousky, smícháme s moukou, cukrem a žloutkem a vypracujeme hladké těsto. Ke konci zapracujeme celé ořechy, které jsme osušili a poprášili hladkou moukou.
Těsto rozdělíme na 4 části a z každé uděláme váleček o průměru cca 4 cm. Válečky zabalíme do igelitových sáčků a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice.
Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
Ostrým nožem krájíme z válečků cca půl centimetru široké plátky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme 10 - 12 minut, než začnou zlátnout okraje.
Po vyndání z trouby necháme sušenky mírně vychladnout a poté ještě vlažné obalujeme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým cukrem nebo skořicí.
Vanilka nebo skořice? Obojí jsou výborné!
Ať se povedou!
Žádné komentáře:
Okomentovat