neděle 20. prosince 2015

Masarykovo cukroví

Těžko říct, jestli ho měl opravdu tatíček Masaryk tak rád, ale cukroví nesoucí jeho jméno se každopádně počínaje letoškem stává jedním z mých TOP. Když se podíváte na recept, je to v podstatě linecké těsto napěchované oříšky a obalené v moučkovém cukru s vanilkou, tudíž nic extra objevného ani složitého. A právě proto mě tahle kombinace mých oblíbených chutí tak baví. Žádné rozvalování těsta, žádné vykrajování, žádné mazání a zdobení. Jen křupavé oříšky a těsto, které se rozplývá na jazyku. O tom, jak je dobré, svědčí i množství kousků, které zmizely hned po obalení cukrem, další se nevrátily z výpravy na focení a i teď jich pěkných pár posloužilo jako testovací vzorky - musela jsem si přeci ověřit, že vám to sem píšu správně! 

Takže jestli ještě přemýšlíte, jaký další druh upéct, vřele doporučuji:

Masarykovo cukroví

Křehké sušenky plné oříšků se hodí nejen na vánoční stůl.

Masaryk cookies

cca 50 ks

Ingredience

300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
1 žloutek
150 g lískových ořechů

/na obalení/
- moučkový cukr smíchaný s vanilkovým
- moučkový cukr smíchaný se skořicí

Postup

Nejdříve je třeba zbavit ořechy slupek - rozložíme je na plech a dáme na 3 - 4 minuty do trouby vyhřáté na 150 stupňů. Dáváme pozor, aby se nepřipálily. Po vyndání z trouby je vysypeme do čisté utěrky a promneme, slupky z nich opadají.

Vychladlé ořechy namočíme na 2 hodiny do studené vody.

Mezitím vypracujeme těsto - chladné máslo nakrájíme na kousky, smícháme s moukou, cukrem a žloutkem a vypracujeme hladké těsto. Ke konci zapracujeme celé ořechy, které jsme osušili a poprášili hladkou moukou.

Těsto rozdělíme na 4 části a z každé uděláme váleček o průměru cca 4 cm. Válečky zabalíme do igelitových sáčků a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice.

Troubu předehřejeme na 160 stupňů.

Ostrým nožem krájíme z válečků cca půl centimetru široké plátky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. 

Pečeme 10 - 12 minut, než začnou zlátnout okraje.

Po vyndání z trouby necháme sušenky mírně vychladnout a poté ještě vlažné obalujeme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým cukrem nebo skořicí.


Masaryk cookies

 Vanilka nebo skořice? Obojí jsou výborné!

Masaryk cookies

 Ať se povedou!

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...