úterý 20. října 2015

Švestkový koláč s mákem a drobenkou

Člověk si začne vážit toho, co má, až když to ztratí. To je stará pravda a já se o její platnosti přesvědčuju pravidelně. Třeba teď. Ztratila jsem hlas. Samozřejmě v tu nejhorší možnou dobu. Teda jako by na tohle byla nějaká vhodná doba. Jak já se těším, až si zase budu moct na někoho zakřičet. Z této situace těží hlavně moje dcera, která se tváří, že mé opakovaně šeptem udělované pokyny zkrátka neslyší. Ona se těžko prosazuje autorita, když při každém pokusu o zvýšení hlasu zníte jak mutující puberťák. Stáhla jsem se tedy do ústraní, liju do sebe jeden hrnek zázvorového čaje za druhým a čekám, až se hlas vrátí. Však moje chvíle ještě přijde.

Mezitím mrkněte na další z receptů mojí maminky, tentokrát na vynikající a šťavnatý

Švestkový koláč s mákem a drobenkou

Švestky a mák se báječně doplňují. Odteď švestkový koláč jedině s mákem. A pořádnou vrstvou drobenky :)

plum pie with poppy and streusel topping


plech cca 33 x 38 cm

Ingredience

/těsto/
130 ml vlažného mléka
1/2 kostky droždí
1 lžička cukru krupice
8 dkg rozpuštěného másla
1/2 vanilkového cukru + 2 lžíce krupicového
kůra z 1/2 citronu
30 - 35 dkg polohrubé mouky
špetka soli

/náplň/
švestky
skořice
3 lžíce mletého máku
3 lžíce krupicového cukru

/drobenka/
10 dkg hrubé mouky
5 dkg cukru krupice
1 vanilkový cukr
5 dkg studeného másla

Postup

Vlažné mléko smícháme s lžičkou cukru a rozdrobíme do něj droždí. Necháme vzejít kvásek, trvá to cca 5 minut.

V míse smícháme 30 dkg polohrubé mouky (v případě potřeby později přidáme) se špetkou soli, oběma cukry, citronovou kůrou a do směsi uděláme důlek, kam nalijeme kvásek, 1 vejce a rozpuštěné máslo. Promícháme vařečkou a po spojení surovin už rukama vypracujeme hladké a ještě mírně lepivé těsto. Dle potřeby přidáváme mouku, ale těsto nesmí být příliš tvrdé. Hotové těsto vytvarujeme do bochánku, který poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 3/4 hodiny na teplém místě kynout.

Na makovou náplň smícháme mák s cukrem, na drobenku promneme všechny ingredience mezi prsty, až vznikne drobenka. Švestky vypeckujeme a rozpůlíme.

Troubu začneme předehřívat na 120 stupňů.

Vykynuté těsto rozválíme na máslem vymazaném plechu, posypeme povrch strouhankou a poklademe hustě půlkami švestek (řeznou stranou nahoru). Švestky poprášíme skořicí, posypeme směsí máku s cukrem a nakonec hustě zasypeme drobenkou.

Teplotu trouby zvýšíme na 160 stupňů a pečeme 25 - 30 minut do zezlátnutí okrajů. Ty hned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem.

plum pie with poppy and streusel topping


Ať se povede!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...