sobota 3. října 2015

Podzimní koláč z oříškové drobenky s tvarohem a jablky

Mám chutě. 
Ne takové ty chutě na jídlo, které k sobě vlastně vůbec nejde, jako třeba zmrzlina a kyselé okurky. Naopak. Láká mě harmonie chutí, které do sebe přesně zapadají, které k sobě neodmyslitelně patří a které jsou zhmotněním podzimu. Takové chutě mě přepadají pravidelně s příchodem babího léta, ale v tomhle konkrétním případě mě vlastně lákají celoročně, akorát teď mnohem víc.

Jde totiž o další silnou trojku: jablka - ořechy - skořice

Takže situace je taková:
Je babí léto, víkend a já mám chuť na jablečný moučník provoněný skořicí a posypaný křupavými ořechy.
Jenže mám i chuť na drobenkový koláč s tvarohem. 
Co teď? Drobenky se nevzdám! Ale silné trojky taky ne...
A hele, mám při ruce i malou pomocnici, tudíž je tu šance, že nebudu muset jablka krájet na miniaturní kousíčky sama.
To se musí využít.
Mám nápad.
Kontroluji zásoby.
Jásám, vše potřebné doma mám.
Povolávám pomocnici, která je ochotná nakrájet jablka za podmínky, že jí nechám sníst kus syrové drobenky (po kom to dítě asi je?). No budiž.
Začínáme péct:

Podzimní koláč z oříškové drobenky s tvarohem a jablky

Výhra pro milovníky drobenky jako jsem já - tenhle koláč jí má z obou stran :)
A ta harmonie chutí se nedá popsat. To se musí zažít. Takže do toho!


Streusel cake with nuts, apples and cream cheese filling


plech 33x23 cm 

Ingredience:

/drobenka/
320 g polohrubé mouky
30 g ovesných vloček
150 g směsi mletých ořechů (vlašské, lískové, mandle - co máte rádi)
100 g cukru krupice
100 g hnědého cukru
půl sáčku prášku do pečiva
220 g másla

/náplň 1/
2 vaničky polotučného tvarohu
250 ml mléka
2 vejce
1 vanilkový cukr + moučkový dle chuti (já použila 120 g)
1 vanilkový pudink v prášku

/náplň 2/
4 - 5 jablek 
skořice 
hnědý cukr dle chuti a kyselosti jablek


Postup:

Nejdříve připravíme jablečnou náplň, aby se jablíčka stihla pěkně provonět skořicí. Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kousky, smícháme se skořicí a třtinovým cukrem. Jablka lze samozřejmě i nastrouhat, ale já je mám raději na kousky - vytváří na řezu pěkný vzor a nepouští tolik šťávy.

Drobenku vytvoříme smícháním všech suchých ingrediencí, do kterých nakrájíme na kousíčky studené máslo a prsty promneme, až vznikne drobenka. Použít lze samozřejmě i kuchyňského robota. 

Na tvarohovou náplň jednoduše spojíme všechny ingredience pomocí metličky. Vznikne tekutá směs, která ale pečením krásně ztuhne.

Hlubší plech vyložíme pečícím papírem. 

Praktická vsuvka - čas a nervy vám ušetří malý trik - pečící papír zmuchlejte do kuličky, pak opět rozložte a vyložte jím plech. Mnohem lépe se s ním pracuje.

Na plech rozložíme polovinu drobenky a povrch mírně umačkáme. Na drobenku nalijeme tvarohovou náplň, na ni rozložíme jablka (bez šťávy, kterou pustí) a nakonec zbytek drobenky (v mém případě mínus úplatek malé pomocnici :).

Pečeme na 160 stupňů do zezlátnutí, cca 40 - 45 minut.

Výborné jsou ještě teplé, ale ještě lepší po pár hodinách v lednici.

Streusel cake with nuts, apples and cheesecake filling


Ať se povede a zpříjemní vám babí léto :)

A jestli máte rádi drobenkové koláče tak jako já, určitě ještě vyzkoušejte

jahodové cheesecake řezy s drobenkou




















6 komentářů:

  1. O víkendu jsem pekla Váš podzimní koláč a dnes ochutnala k snídani a je vážně skvělý. Příště vyzkouším ještě karamelový jablečný cheesecake 🙂👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že koláč chutnal. Moc děkuji za zprávu. Doufám, že bude chutnat i jablečný cheesecake. Oba jsou ideální podzimní moučníky :)

      Vymazat
  2. Líbí se mi tvůj dort a chci ho udělat. Potřebuji vaši pomoc se sýrem. Je to sýr Ricotta nebo smetanový sýr? A můžeš mi říct, jak těžký je sýr v gr? Moc děkuji a zdravím z Kanady!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, je to tvaroh (anglicky farmer's cheese nebo curd cheese), ale lze použít i smetanový sýr, Ricottu nebo jejich kombinaci. U nás má vanička 250g, takže potřebujete 500g. Doufám, že bude chutnat. Zdravíme do Kanady!

      Vymazat
  3. Dobrý den dnes jsem pekla když jsem vyndala z trouby a nechala ho chvíli vychladnout vyklopila jsem s formy pekla jsem na pečícím papíru skoro to vyteklo pekla jsem 45 min vůbec netuším co se stalo nevíte jak by se to dalo ještě zachránit ? Moc děkuju přeji hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď. Teď už koláč nezachráníme, ale příště doporučuji nechat ve formě vychladnout déle, náplň by měla ještě zpevnit. Ideálně dát po vychladnutí ještě do lednice. Ale vyloženě tekutá by náplň určitě být neměla. Pokud jste dodržela poměr surovin, pak jedině upravit dobu pečení a zkoušet špejlí - možná Vaše trouba peče jinak... Snad se příště - pokud mu dáte ještě šanci - povede lépe.

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...