středa 18. března 2015

Mléčná modelovací hmota neboli falešný marcipán

Říká se jí falešný marcipán, ale tenhle název jí trochu křivdí. Není na ní nic falešného. Díky mandlovému aroma voní stejně jako marcipán, ale přizpůsobit si ji můžete vlastní chuti a zkusit i jiné aroma nebo taky vůbec žádné. Hodí se na potažení dortů i na výrobu figurek a pokud vám nějaká zbude, určitě se najde pár ochotných dobrovolníků, kteří se o zbytky postarají. Podobná hmota, jen s pořádnou dávkou kokosu, který nahradí část cukru a sušeného mléka, je základem pro výborné nepečené cukroví - kokosový suk.

A jelikož se blíží Velikonoce, čas pečení a zdobení, je nejvyšší čas se ji naučit připravovat:

Mléčná modelovací hmota / falešný marcipán


Dobře se s ní pracuje a nahradí marcipán při potahování dortů i výrobě figurek.

mléčná modelovací hmota / falešný marcipán
 
základní dávka na cca 370 g hmoty:

Ingredience:
150 g prosátého moučkového cukru
150 g polotučného sušeného mléka (např. Bohemilk nebo Laktino)
2 lžíce oleje
2 lžíce tekutého medu (lze nahradit kukuřičným či pšeničným sirupem)
několik kapek mandlového aroma
cca 3-4 lžíce vody - přidáváme postupně

Postup:
Smícháme cukr, sušené mléko, olej, med a mandlové aroma se třemi lžícemi vody a promícháme nejdříve vařečkou, poté už hněteme rukama. Pokud je směs ještě drobivá, přidáváme po kapkách vodu, dokud nevznikne hladká hmota.

- pokud je hmota příliš lepivá, přidáme trochu cukru a sušeného mléka a propracujeme
- pokud je hmota příliš tuhá, přidáme kapku vody nebo oleje a propracujeme (tady se mi osvědčilo nepřidávat přímo do hmoty, ale potřít si vodou nebo olejem dlaně)
- hmota rychle tuhne, tzn. je třeba s ní pracovat svižně a zrovna nepoužívané kousky mít zabalené v igelitových sáčcích 
- pokud vám hmota přeci jen příliš ztuhne, ohřejte ji na pár vteřin v mikrovlnce a znovu propracujte (pozor - opravdu jen na 3 - 4 vteřiny podle velikosti kousku, který potřebujete zpracovat)
- nejlépe se s ní pracuje na silikonové podložce, podsypávat můžete moučkovým cukrem nebo i kukuřičným škrobem (malinko)
- pokud vám hmota zbude, uchovávejte ji v lednici zabalenou do igelitového sáčku a uzavřenou ve vzduchotěsné dóze. Někde jsem se dočetla, že trvanlivost se zhruba rovná trvanlivosti surovin použitých na její výrobu. Osobně mám zkušenost se skladováním v řádu několika týdnů. To stejné platí i pro uchovávání už hotových kytiček, figurek apod.

 Jak obarvit mléčnou modelovací hmotu nebo marcipán

 

Mléčná modelovací hmota je díky sušenému mléku lehce nažloutlá. Potřebujete-li ji obarvit, jde to nejlépe gelovými barvami nebo případně práškovými rozpuštěnými v kapce alkoholu.

Při barvení používám igelitové rukavice a gelové barvy nanáším po troškách pomocí párátek. Do hmoty udělám malý důlek, kam nanesu barvu a pak už jen mačkám a mačkám, až se celý kousek rovnoměrně obarví. Obarvenou hmotu dám hned do igelitového sáčku a co nejdříve zpracovávám.



Tak ať se povede!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...