úterý 3. března 2015

Medovník

Vrstvy. Je na nich něco uklidňujícího - ta pravidelnost, řád, jistota. I proto tak ráda peču dorty. Stačí se večer podívat na zprávy a člověk má pocit, že se svět zbláznil. Potřebujeme záchytný bod, potřebujeme jistotu. Potřebujeme dorty.

Vrstvy. Mohou symbolizovat lidi a události v našem životě, cesty, které nemusí vždy být úplně rovné a bez hrbolů. Stejně jako vrstvy tvoří dort, tak naše cesty, příběhy a lidé, které potkáváme, tvoří nás.

Kdybych byla dort, kolik bych asi měla vrstev? Určitě hodně. Jako medovník!

Zaručeně nejlepších receptů na medovník, který chutná přesně jako gruzínský originál, existují spousty. Stačí si vybrat. Já jsem tentokrát vyzkoušela variantu s roztíraným těstem, příště je na řadě některý z receptů, kde se placky rozvalují.

Nebudu tvrdit, že tenhle medovník chutná stejně, jako ten kupovaný. Je totiž o moc lepší. Tak akorát sladký, voňavý, domácí. A jeho vrstvy jsou tak trochu hrbolaté. Přesně jako naše cesta životem.

Medovník

Medovník je nejlepší, když mu dopřejete alespoň den-dva na rozležení. Pokud to ovšem vydržíte :)

honey cake

průměr 22 cm

Ingredience:
/těsto/
250 g Hery 
200 g cukru krupice
3 vrchovaté lžíce medu 
100 ml mléka
400 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
3 vejce

/krém/
400 ml mléka
1 vanilkový nebo karamelový pudink
250 g másla
1/2 plechovky karamelového Salka

/na dokončení/
pekanové ořechy (použít lze i vlašské nebo lískové)

Postup:

Na 7 - 8 archů pečícího papíru si tužkou obkreslíme dortovou formu, mísu či talíř požadované velikosti - já jsem použila formu o průměru 22 cm. Archy otočíme, aby kresba tužkou byla dole.

Těsto připravíme ve vodní lázni - klasicky dva hrnce nad sebou a ve spodním je tolik vody, aby se nedotýkala dna horního hrnce. Vodu přivedeme k varu a v hrnci nad ní necháme pomalu rozpustit Heru. Do rozpuštěné hery vmícháme med, cukr a mléko a mícháme, dokud se vše nerozpustí. Do směsi vmícháme hladkou mouku smíchanou s jedlou sodou a několik minut zpracováváme ručním šlehačem se spirálovými metlami. Nakonec vmícháme jedno po druhém i vejce a ještě několik minut šleháme (některé recepty radí přidat vejce do tekuté směsi před přidáním mouky). 

Troubu předehřejeme na 150 stupňů.

Těsto roztíráme stěrkou do co nejvíce rovnoměrné tenké vrstvy na pečící papíry s vyznačeným kruhem tak, aby placka byla ještě alespoň o centimetr větší. Mně těsto vyšlo na 7 placek a osmá byla menší, určená stejně jako odkrojky z ostatních placek na rozdrobení a zdobení dortu. Každou placku pečeme 6 - 7 minut dle velikosti.

Po vytažení z trouby necháme placku mírně vychladnout a ještě teplou ji podle dortové formy či mísy, která nám sloužila na obkreslení průměru dortu, ořízneme. Co nejvíce odkrojků se snažíme uchránit před nenechavými ručičkami malých pomocníků, vyskytují-li se nějací v naší blízkosti.



Připravíme si klasický pudinkovo-máslový krém:
Ze 400 ml mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink. 
Povrch přikryjeme potravinářskou folií, aby se neudělal škraloup, a necháme vychladnout do pokojové teploty.
Máslo nakrájíme na tenké plátky a necháme změknout.
Tyto dva kroky je dobré u dělat ještě před pečením placek, aby pudink i máslo měly čas získat stejnou teplotu.

Ručním šlehačem několik minut šleháme změklé máslo, poté krátce prošleháme pudink a po částech ho zašleháme do másla. Nakonec vešleháme i karamelové Salko. Množství Salka volte dle vlastní chuti. 

Odřezky těsta rozemeleme společně s hrstí pekanových ořechů.

Jednotlivé pláty postupně pomažeme krémem a skládáme na sebe. Některé recepty doporučují každou placku nejdříve potřít např. javorovým sirupem nebo rumem svařeným s vodou a cukrem. Já tento krok vynechávám. Nakonec potřeme krémem i povrch a boky dortu a celý ho bohatě posypeme drobečkovo-ořechovou směsí. Na boky je nutné ji dobře přitlačit.


Nakonec dort dozdobíme ořechy, obrníme se trpělivostí a necháme ho v lednici alespoň přes noc odpočívat. Pokud to vydržíte, tak po dvou až třech dnech je ještě lepší.

honey cake


honey cake

Tak ať se povede!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...