úterý 29. července 2014

Rybízový koláč s pudinkem

Tenhle koláč vznikl ve stylu DODO, neboli DOdělej DOma. To jsem tuhle slavnostně dorazila trhat rybíz k mamince na zahrádku a nejen, že už bylo otrháno, ono bylo i napečeno. Na kuchyňské lince stály dva podnosy, na jednom už hotový krásný rybízový koláč k nakousnutí a na druhém neméně krásný, nicméně zcela holý piškotový korpus. 

Tak trochu vyčůraně jsem se jala mamince děkovat za onen hotový koláč, kterým své upracované dceři tak nezištně usnadnila život, nicméně byla jsem velmi záhy vyvedena z omylu a odkázána na metodu DODO - tady máš korpus, tady máš rybíz, tady máš recept. Inu, co se dá dělat.

Odchýlila jsem se od poskytnutého DODO receptu, který vám tu ale brzy také představím, a vytvořila jsem (taky vyčůraně, protože tak tu budu mít pro vás hned dva recepty):

Rybízový koláč s pudinkem

Když nepočítám zdlouhavé otrhávání kuliček rybízu, je tenhle moučník docela rychlý. A jestli budete chtít použít kupovaný korpus, já to na vás neřeknu :) 
I když domácí je prostě domácí! Obzvlášť, upeče-li vám ho maminka :)

rybízový koláč s pudinkem

Ingredience:
/korpus/
3 vejce - žloutky a bílky zvlášť
4 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 lžíce vlažné vody
9 lžic polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli

/pudink/
1 vanilkový pudink
300 ml mléka
2 lžíce cukru krupice

/na dokončení/
červený rybíz - omytý a okapaný
1/2 sáčku čirého dortového želé

Postup:
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.

Žloutky s cukry a vodou vyšleháme do světlé pěny, pak už ručně opatrně vmícháme střídavě bílkový sníh a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy (= forma s prohlubní na náplň; silikonovou pouze vypláchneme studenou vodou) a pečeme na 160 stupňů cca 20 minut.

Korpus necháme zcela vychladnout, mezitím se zabavíme otrháváním kuliček rybízu. 

Klasickým způsobem uvaříme hustý pudink ze 300 ml mléka, po odstavení chvíli promícháváme, aby trochu vychladl, než ho nalijeme do prohlubně v korpusu. Opět necháme chvíli vychladnout a až poté začneme na pudink opatrně vrstvit rybíz (pokud bychom to udělali hned, pudink by se pod vahou rybízu po stranách "vylil z břehů", alespoň ten můj se tak tvářil), případně v kombinaci s dalším ovocem.

Podle návodu na sáčku si připravíme dortové želé, ale jen z poloviční dávky. Po odstavení z tepla stále promícháváme a než začne želé příliš houstnout (hlídat, jde o vteřiny), přelijeme jím pokud možno rovnoměrně rybíz. 

Necháme vychladit a osvěžující ovocný dezert je na světě:

rybízový koláč s pudinkem

rybízový koláč s pudinkem - detail

Ať se povede!

neděle 27. července 2014

Letní ovocné tiramisu

Přestože má tenhle osvěžující letní dezert s pravým tiramisu společné maximálně tak použití mascarpone a cukrářských piškotů, říkáme mu u nás doma:

Letní ovocné tiramisu

Osvěžující letní dezert, do kterého využijete jakékoli oblíbené letní ovoce - jahody, borůvky, maliny nebo jejich kombinaci. Krásně vypadá i chutná v podobě poháru.

letní ovocné tiramisu


Ingredience:
250 g mascarpone
250 ml šlehačky 
200 g zakysané smetany
1 vanilkový cukr
cukr moučka dle chuti
1 balení cukrářských piškotů (případně více dle velikosti nádoby)
200 ml cappuccina (nebo kávy)
letní ovoce dle chuti - jahody, maliny, borůvky ...
čokoládové hoblinky na ozdobu 

Postup: 
Uvaříme cappuccino či kávu a necháme chvíli vychladnout. Přelijeme do hlubokého talíře nebo misky, kde budeme máčet piškoty.

Mascarpone smícháme s vanilkovým cukrem a zakysanou smetanou, zlehka vmícháme ušlehanou šlehačku a dle chuti dosladíme moučkovým cukrem.

Cukrářské piškoty máčíme z obou stran v cappuccinu a skládáme na dno menší obdélníkové nádoby či do pohárů. Překryjeme vrstvou z mascarpone, poklademe ovocem a pokračujeme další vrstvou piškotů, mascarpone a ovoce, až do spotřebování ingrediencí (vycází na 2-3 vrstvy dle velikosti nádoby). Končíme vrstvou mascarpone s ovocem, kterou ozdobíme čokoládovými hoblinkami.

Před podáváním necháme několik hodin vychladit.

Ať se povede!

neděle 20. července 2014

Jahodová květina / dort

Už jen nostalgicky vzpomínám na letošní jahodovou sezónu. Pokud patříte ke šťastlivcům, kteří ještě sbírají na záhonku jahody (nebo si je donesete z nejbližšího supermarketu), můžete si upéct krásný a přitom úplně jednoduchý jahodový dort:

Jahodová květina

Použila jsem formu ve tvaru květiny, stejně krásně ale vypadá jahodová květina i na kulatém dortu. A kombinace čokoládového korpusu, šlehačky a jahod je zkrátka neodolatelná.

jahodová květina / dort


průměr cca 22 cm

Ingredience:

/korpus/
100 g kvalitní hořké čokolády (případně čokolády na vaření)
100 g změklého másla
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce - pokojová teplota
60 g zakysané smetany - pokojová teplota
120 g hladké mouky 
2 lžičky prášku do pečiva


/na dokončení/
200 ml šlehačky
1 vanilkový cukr
miska větších jahod

Postup:
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme trochu vychladnout.

Ručním šlehačem utřeme máslo s cukry, po částech přidáme zakysanou smetanu a po jednom zašleháme vejce. Pak pomalu přilijeme vlažnou čokoládu a znovu krátce prošleháme.

Ručně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mícháme jen tak dlouho, dokud se ingredience nespojí v husté těsto.

Těsto přendáme do formy vyložené papírem na pečení - pokud používáte silikonovu jako já, stačí ji vypláchnout studenou vodu. Pečeme v předehřáté troubě na 140 stupňů 20 minut. Zda je korpus upečený, poznáme podle testu párátkem - po vytažení z těsta musí být suché a bez nalepených drobečků. 

Korpus vyklopíme z formy na mřížku a necháme zcela vychladnout.

Po vychladnutí korpus jednou prořízneme a pomažeme dvěma třetinami šlehačky, kterou jsme ušlehali s vanilkovým cukrem. Šlehačku poklademe plátky jahod a přiložíme vrchní díl korpusu. Ten pomažeme slabou vrstvou šlehačky.

Omyté a osušené jahody nařežeme na plátky, které skládáme od okrajů směrem doprostřed v kruzích jako lístky. Novou řadu vždy dáváme tak, aby byl nový "lístek" mezi dvěma z předchozí řady. Doprostřed pak dáme tři menší jahody (nebo jednu větší).

Pokud dort nepodáváme ihned, musíme jahody potřít čirým dortovým želé, aby neoschly a byly pěkně lesklé (což nebyl můj případ, dortík šel rovnou na stůl).

jahodová květina /dort - pohled shora

Stejnou metodu skládání jahodových lístků můžeme použít i na cupcakes. Tam se hodí menší jahody:

jahodová květina / cupcake

Ať se povede!

středa 16. července 2014

Domácí mátový čaj / teplý nebo ledový

Ruku nahoru, kdo má rád mátu....

... jednou rukou psát neumím, takže jako by se stalo.

Čerstvá máta mi nádherně voní a nejraději ji mám v letních limonádách - nealko mojito, okurková limonáda, bezová limonáda, jakákoli limonáda. Pár lístků umí zázraky. 

Jako správná bylinka má máta peprná blahodárné účinky nejen na naše chuťové a čichové buňky - zlepšuje trávení, uklidňuje žaludek, pomáhá při nachlazení i bolestech hlavy, holka jedna šikovná.

O vlastní bylinkové zahrádce si zatím nechávám zdát a bylinky v květináči mi po pár dnech kdo ví proč s železnou pravidelností chřadnou - zřejmě je mají v těch supermarketech nějak naprogramované, aby se po pár dnech odporoučely a zákazník musel kupovat nové. Možná by také chuděry uvítaly pravidelnější přísun tekutin. Ale když mám štěstí a dostanu svazek čerstvé voňavé máty ze zahrádky (díky Pavlo!), připravím si

Domácí mátový čaj / teplý nebo ledový

Připravte si ho podle chuti. Výrazná chuť máty si dobře rozumí i s citronem. A když přisladit, tak ideálně přírodním cukrem nebo medem. Vychlaďte ho, přidejte led a máte osvěžující ledový čaj.


mátový čaj / mint tea

1 porce

Ingredience
10 lístků máty peprné
200 ml vroucí vody
přírodní cukr/med dle chuti
(citronová šťáva dle chuti)

Postup
Mátové lístky zalijeme vroucí vodou, necháme alespoň 5 minut louhovat, dosladíme dle chuti, případně přidáme i citronovou šťávu a podáváme.

/ledový čaj/
Pro osvěžující ledovou variantu necháme čaj vychladit, přidáme kostky ledu, plátky citronu a podáváme.

mátový čaj / mint tea

 Ať vám chutná!


neděle 13. července 2014

Cupcakes s červeným rybízem

Větvičky na rybízových keřích se prohýbají pod letošní úrodou a nezbývá, než začít přemýšlet, co si s tím červeným pokladem počít. U mě vede maminčina rybízová marmeláda, krásně nakyslá a výborná k palačinkám, do koláčů i jen tak na chleba s máslem. Pak jsou tu různé řezy a koláče - s drobenkou, se sněhem, s tvarohem. A bublanina, poháry i domácí nanuky. Při pohledu na obsypané keře mám tušení, že na to všechno letos dojde. A ještě zbyde na zamrazení.

Jako malá jsem rybíz ráda jedla z plecháčku, posypaný krystalovým cukrem. Cukr křupal mezi zuby a mě ta kombinace s kyselým rybízem moc chutnala. Musím si to někdy zopakovat.

Dnes nás čeká jen zahřívací kolo. Budete totiž potřebovat jen malou hrst rybízu, takže tyhle cupcakes vám nadúrodu zlikvidovat nepomůžou. Zato výborně chutnají:

Cupcakes s červeným rybízem

Sladké těsto v kombinaci s nakyslými kuličkami rybízu tvoří dokonalý pár.


Rybízové cupcakes



12 – 15 ks dle velikosti košíčků 

Ingredience: 
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
130 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 vejce – žloutky a bílky zvlášť
90 g Hery
200 ml šlehačky
2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
červený rybíz – omytý a osušený

/poleva/
moučkový cukr, citronová šťáva, voda
+ hrozýnky červeného rybízu na ozdobu

Postup: 
Heru rozpustíme a necháme vychladnout.
Z bílků ušleháme tuhý sníh.

Žloutky a oba druhy cukru šleháme do světle žluté pěny, poté zašleháme zakysanou smetanu a pomalu přilijeme rozpuštěné máslo. Ručně přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva střídavě se šlehačkou. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.

Do košíčků dáváme vždy lžíci těsta, několik kuliček rybízu a přikryjeme trochou těsta – košíčky plníme do tří čtvrtin. Na povrch dáme ještě několik kuliček rybízu.

Pečeme na 150 stupňů 25 minut.

rybízové cupcakes / before and after


Na polevu smícháme moučkový cukr s citronovou šťávou a případně přidáváme po kapkách vodu, až dosáhneme hustší, ale stále tekuté konzistence. Doprostřed každého cupcaku dáme lžičku polevy, sama se rozteče. Ozdobíme hrozýnkem rybízu.

Red Currant Cupcakes


Ať se povedou!

středa 9. července 2014

Osvěžující okurková limonáda

Úplně mě ničí, jak všechno kolem dozrává a já nemám absolutně šanci se dát do pečení, protože pro mnohé klidné a dovolenkové období roku je pro mě vysoce pracovní. Rybíz, cukety, angrešt, borůvky, meruňky... snad stihnu alespoň něco z té hojnosti zpracovat. 

Mezitím se s vámi podělím o svůj objev loňského léta. Je to S.O.S. drink do horkých letních dnů, okurková limonáda. Ochutnala jsem jich už spoustu - některé se podobaly spíš okurkovému salátu, jiné byly nevýrazné, další naopak výborné a zkrátka tak akorát. Domácí verze na sebe nedala dlouho čekat. I ty moje byly zprvu někdy mdlé a jindy spíš salátoidní, ale teď už si troufnu říct, že ji mám vychytanou dle své chuti. 

Pochopitelně nejsem jediná, koho tenhle letní nápoj okouzlil, a tak už na českém webu koluje v poslední době zhruba osm tisíc sedm set šedesát čtyři receptů na tenhle zázrak. A já si říkám no a co. Tady ji máte po osmitisící sedmisté šedesáté páté:

Osvěžující okurková limonáda

Do úžasně osvěžující limonády s nádechem citronu patří spousta ledu a kdo chce, může si ji ozdobit a provonět i snítkou máty.

okurková limonáda


Ingredience: 
1 okurka hadovka
1 velký citron
4 lžíce třtinového cukru (dle chuti)
700 ml vody

/na dokončení/
plátky okurky
kolečka citronu
snítky máty 

Postup: 

Okurku oloupeme, nakrájíme na menší kousky a dáme do vyšší nádoby. Přidáme šťávu z jednoho citronu, cukr a vody tolik, aby okurka byla ponořená. Vše dobře rozmixujeme ponorným mixérem (nebo použijeme klasický mixér). Dáme na 20 minut do lednice, poté směs přecedíme přes sítko a dolijeme vodou. 

Množství vody je orientačí - záleží na vaší chuti i velikosti okurky. Já někdy vytvořím základní směs z 500 - 600 ml vody, dám si ji do lednice a pak už si kdykoli připravím limonádu v poměru okurkové směsi a vody 2:1 nebo i 1:1, jak mám zrovna chuť.

Dle potřeby dochutíme cukrem či citronovou šťávou a nalijeme do sklenic, kam přidáme i plátky okurky, ozdobíme plátkem citronu nebo okurky a podáváme s ledem. Můžeme přidat i snítku máty.

Kdo by odolal?

okurková limonáda detail

Ať se povede a hlavně osvěží!

neděle 6. července 2014

Wafle (bez waflovače)

Až bude nejhůř, otevřu si malý bazar domácích spotřebičů a kuchyňského náčiní. V nabídce bude kuchyňský robot (ještě v krabici), kráječ na chleba (použit naposledy před x lety), elektrický otvírák na konzervy (kde vlastně je?), toustovač (spodní šuplík vpravo pod vrstvou igelitových pytlíků a dlouho nepoužitého kuchyňského náčiní), vakuovací pumpička (od té doby, co došly speciální pytlíky, není co pumpovat), elektrický gril (vytažen dvakrát do roka), strojek na čokoládové fondue (sedá na něj prach), struhadlo s výměnnými břity na krájení všeho druhu (kde je jim konec?), svářečka folií (šikovná to pomůcka), ruční a ponorný mixér (co bych si bez nich počala?), sekáček na všechno (kdyby tak zabíral míň místa), topinkovač (co jinak se starým chlebem) a taky spousta plechů s důlky všeho druhu, formy na pečení malé i velké, hranaté i kulaté a asi milion vykrajovátek (má drahocenná sbírka).

Zkrátka - škoda, že moje kuchyň není nafukovací. Není tedy divu, že každý nákup nového udělátka do kuchyně teď už prochází pečlivým zvážením. Není to jen na chvíli? Jak často ho budeme používat? Kde bude bydlet? Vejde se tam vůbec?

No a těch možností! Tak třeba plech na dortová lízátka, zmrzlinovač, strojek na cukrovou vatu, šunkovar, jogurtovač ..... No, nic z toho mi nějak zásadně nechybí. Ale jednou za čas, opravdu jen jednou za čas moje srdce zatouží po waflích. Po teplých domácích waflích s ovocem, šlehačkou a čokoládou. Jenže kupovat kvůli tomu další krám do bytu? To asi ne.

Ale moderní žena si umí poradit. Šikovně provede škatulata v kuchyňských šuplících, vykouzlí ještě trochu místa a může si pořídit .... silikonové formičky na wafle (děkuji ti, Tchibo). Zaberou o dost míň místa a celá rodina si může k nedělní snídni vychutnat

Wafle (bez waflovače)

Křehké voňavé wafle podávejte s džemem nebo s čerstvým ovocem, šlehačkou a oblíbeným toppingem. To si pak rázem budete připadat jako u stánku na Grand Place v Bruselu. Mňam.
 wafle bez waflovače


na 15 srdíček

90 g másla
50 g cukru moučka
10 g vanilkového cukru
2 malá vejce
125 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
150 ml mléka
Máslo vyšleháme s cukry, přidáme po jednom vejce a nakonec střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko.

Formy vypláchneme studenou vodou, položíme je na plech, do každého srdíčka dáme vrchovatou lžíci těsta a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 15 – 20 minut, dokud povrch nezezlátne.  
wafle forma Tchibo


Po vyndání trouby je necháme ještě minutku ve formě, a pak wafle vyklopíme na mřížku. Nedáváme je na sebe, změkly by a nebyly by pěkně křupavé.


  Podáváme s ovocem, marmeládou, šlehačkou, čokoládou – jak má kdo rád.
wafle


 Ať se povedou!

středa 2. července 2014

Cuketová bábovka s vůní skořice

Tahle bábovka vám připomene vůně a chutě Vánoc i uprostřed léta. Provoněná skořicí, plná křupavých ořechů a díky cuketě pěkně vláčná. No a jelikož pravé léto na sebe zatím pořád nechává čekat a záhony jsou plné čerstvých cuket, není důvod otálet. Je ideální doba se nechat unést tímto sladkým strojem času o pár měsíců dál a upéct si ji právě teď. Je to

Cuketová bábovka s vůní skořice

Až ji budete péct, vůně skořice provoní celou kuchyň a vám se bude chtít zpívat koledy.

Cuketová bábovka s vůní skořice


Ingredience: 
150 g cukety
2x špetka soli
4 vejce
150 g másla
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
190 g zakysané smetany
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
3 lžičky skořice
50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů 

Postup: 
Cuketu oloupeme, nastrouháme nahrubo, promícháme se špetkou soli a necháme 10 minut stát, aby pustila vodu.

Z bílků a druhé špetky soli ušleháme sníh.

Změklé máslo vyšleháme s cukry, přidáme žloutky a šleháme do světlé pěny. Po částech vmícháme zakysanou smetanu a pak střídavě s bílky i mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Je-li těsto příliš husté, přidáme trochu mléka a znovu promícháme.

Cuketu vymačkáme a zlehka vmícháme do těsta.

Pečeme na 150 stupňů 50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta není suchá a bez nalepených drobečků.

Ať se povede!
 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...