pátek 30. května 2014

Páteční inspirace - duha po dešti

Máme za sebou několik deštivých dní a ani teď se počasí příliš jarně netváří. Venku je zima a šedivo a člověk (já) by potřeboval vnést trochu světla a barvy do života. S nohama zmrzlýma, hromadou úkolů v notesu a haldou papírů vedle počítače zavírám oči a představuji si, jak po dešti zase vysvitne sluníčko a když budu mít štěstí, uvidím duhu. Je to tak v přírodě i v životě.

Oči jsem otevřela a obloha je pořád stejně šedivá. Nezbývá, než si tu duhu přičarovat sama a alespoň teoreticky a trochu masochisticky si osladit život spoustou barevných dobrot. Oči přecházejí a žaludek škrundá.


foto: www.cutefoodforkids.com


Ha - koukám, že někdo už tu práci udělal za mě - 51 nápadů na duhové dobroty pěkně pohromadě - stačí kliknout a přenést se do země za duhou, kde všechno září barvami, létají kolem vás barevní poníci a nic, vůbec nic není problém ...

Venku zase prší, ach jo.

úterý 27. května 2014

Obrácený hruškový koláč

Někdy má člověk pocit, že je snad všechno obráceně. Svět je vzhůru nohama a hraje s námi nějakou podivnou hru. 

Jak z toho ven? Zachováme klid a v duchu reverzní psychologie upečeme:

Obrácený hruškový koláč

Obrácené koláče většinou nevyhrávají soutěže krásy, ale jsou TAK dobré. Zkaramelizovaný cukr, skořice, ovoce, to vše tvoří dokonalý celek.

obrácený hruškový koláč


průměr 26 cm

Ingredience:
na spodní vrstvu:
30 g změklého másla
50 g hnědého cukru
½ sáčku skořicového cukru
3 hrušky

Na těsto – vše pokojová teplota!
120 g másla
200 g cukru krupice
4 vejce
100 g zakysané smetany
1 lžička vanilkové esence
200 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva

Postup:
Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem (papír položme na dno, skřípneme do ráfku a odstřihneme). Na dno rozetřeme změklé máslo a vysypeme ho nejdříve hnědým a pak skořicovým cukrem.

Hrušky oloupeme, nakrájíme na plátky nebo slabší měsíčky a poklademe jimi hustě dno formy tak, aby vznikl pěkný pravidelný obrazec.  

Na těsto utřeme máslo s cukrem, po jednom přidáme vejce, po částech zakysanou smetanu a lžičku vanilkové esence. Vedle smícháme mouku s práškem do pečiva a po částech ji zašleháme do těsta. Pokud je moc husté, naředíme mlékem.

Těstem rovnoměrně přelijeme hrušky, formu postavíme na plech (pro případ, že by trocha té lepivé karamelové dobroty měla zaječí úmysly) a dáme péct do trouby předehřáté na 160 stupňů. Pečeme cca 45 min. - zda je těsto upečené, zjistíme pomocí testu párátkem (po vytažení musí být suché bez nalepeného těsta). Pokud povrch koláče příliš rychle hnědne, překryjeme ho alobalem a pečeme dál.

Po upečení necháme mírně vychladnout a ještě teplé (aby karamelová směs neměla čas ztuhnout a přichytit se k formě), ale ne horké (nechceme spěchat na pohotovost s popáleninými končetinami) opatrně vyklopíme - na formu položíme talíř, pevně uchopíme za okraje a rychlým pohybem otočíme.

A voilà - co bylo dole je nahoře, ztracená rovnováha je nalezena a svět je zase v pořádku :)



obrácený hruškový koláč vcelku

Ať se povede!


obrácený hruškový koláč - porce




pátek 23. května 2014

Páteční inspirace - dobroty do terénu - dětský den

Čekají nás dva víkendy plné akcí pro děti, jelikož konec května se nezadržitelně blíží a Den dětí je tu co nevidět. Co na takové akce zabalit do batohu kromě náhradního oblečení a bot do různého počasí, krému na opalování (co kdyby svítilo sluníčko), pláštěnky (co kdyby pršelo), slunečných brýlí (co kdyby přeci jen svítilo sluníčko), spousty vlhčených i papírových kapesníčků (bez nich ani ránu), krabičky první pomoci (skákací hrady a nafukovací skluzavky jsou drsné prostředí) a dalšího náhradního oblečení (nástrahy jsou na každém rohu)? 

Dětské dny jsou z hlediska stravy rizikové prostředí. Na každém kroku zmrzlina, cukrová vata, bonbóny, perníky, langoše, párky v rohlíku a další velice "výživné" záležitosti. Jak tohle všechno vyvážit? Samozřejmě ovocem a zeleninou, které nemohou ve svačinové krabičce (krabici) chybět. Ideální je i pytlík se směsí oříšků a sušeného ovoce. Kombinace, která alespoň trochu utiší svědomí.

Jenže to bychom nebyli my, abychom dětem a koneckonců celé výpravě nepřibalili něco z vlastní produkce, že?

kulaté máslové sušenky s obtisky zvířátek
máslové sušenky / update: recept zde

Ideální svačinou na cestu jsou cookies. Variabilní, plné oříšků, ovoce, kokosu nebo kousků čokolády. Takové jsou např. tyto ořechové cookies nebo tyto cookies s čokoládou a praženými mandlemi. Do horkého počasí doporučuji zvolit variantu bez čokolády - třeba tyto z celozrnné mouky a s vločkami.

Když už jsme u vloček, domácí müsli tyčinky jsou o moc zdravější než ty kupované. A na cesty jak dělané.

Ideální cestovní a svačinovou velikost mají i muffiny. Vyberte svoje oblíbené. Ať už třeba kokosové, banánové, čokoládové, nebo rovnou kokosovo-banánové s čokoládou, určitě přijdou k chuti.

A až bude toho sladkého až nad hlavu, přijdou vhod i domácí slané krekry.

Upřímně, se všemi lákadly okolo se nám ratolesti na domácí svačinku asi vykašlou, ale alespoň si pochutnáme my :) a necháme je užít si ten jejich den. I když to bude znamenat bříška plná zmrzliny, cukrové vaty a párků v rohlíku...

úterý 20. května 2014

Domácí mandlový likér

Jsou dny, kdy by si i skoro-abstinent jako já dal s chutí panáka. 
Do bábovky :)

Co dělat, když na vás alkohol nemá zhola žádné terapeutické účinky (ba naopak) a používáte ho téměř výhradně na pečení? Když život není fér a bodla by kapka něčeho pro zlepšení nálady?

Doporučuji domácí dámské pitíčko. Čůča a tlamolepy, nad kterými leckdo ohrnuje nos. Alkoholu obsahují přesně tolik, kolik chcete. Jsou sladké, krémové, jemné a pohladí na jazyku (pokud se vám nezvrhne ruka s rumem) i na duši. Jejich konzumace je většinou spojena s příjemnou společností a to by bylo, aby vám pokec nad sklenkou tekutého blaha nezlepšil náladu.

Jejich další výhodou je multifunkčnost - přidejte panáka do kafíčka nebo likérem přelijte zmrzlinový pohár a nebudete litovat. Nalijte domácí likér do pěkných lahví, obdarujte své blízké a budete za hvězdu. Nebo si ho nechte pěkně u sebe v ledničce a usrkávejte, kdykoli budete mít chuť. Zůstane to mezi námi :)

Takže dámy (předpokládám, že pánové už touhle dobou nasadili chlapský obličej a šli si nalít něco s hořkým ocasem), co takhle vyzkoušet

Domácí mandlový likér

Recept je s menšími úpravami z receptáře Dr. Oetkera "Jarní překvapení" - množství rumu dejte dle své chuti a podle toho upravte množství mléka.


láhev a dvě skleničky s domácím mandlovým likérem

Ingredience:
1 balíček mandlového pudinku Dr. Oetker
750 ml polotučného mléka (původní recept: 700 ml)
30 g cukru
2 plechovky Salka karamel
200 ml rumu (původní recept: 250 ml) / lze nahradit mandlovým likérem Sissi a vynechat mandlové aroma
několik kapek mandlového aroma Dr. Oetker (původní recept: 1 kávová lžička)

Postup:
Pudink uvaříme dle návodu na obalu v 750 ml mléka s 30 g cukru. Vznikne řídký pudink, který přikryjeme potravinářskou folií a necháme vychladnout.

Do vychladlého pudinku přidáme karamelové Salko a vyšleháme ručním šlehačem na vysoký stupeň dohladka. Přilijeme rum a aroma a na nejnižší stupeň ještě asi 1 minutu prošleháme.

Hotový likér přelijeme do skleněných lahví a uchováváme v ledničce.


dvě skleničky s domácím mandlovým likérem

 Ať se povede a přinese mnoho příjemných chvil :)

neděle 18. května 2014

Jablečná galette

Listové těsto patří mezi ty, jejichž domácí verzi jsem ještě nezkoušela. Na první pohled je to procedura poměrně složitá a zdlouhavá a tím pádem pro mě momentálně neatraktivní. O tom, že vyrobit si těsto doma je milionkrát lepší, než kupovat těsta s mnohdy pochybným složením a s podezřele dlouhou trvanlivostí, se nebudu hádat. Je to fakt. Ale v dnešní uspěchané době se berlička v podobě už připraveného a dokonce i rozváleného plátu listového těsta prostě hodí. Tečka.

Listové těsto má většina z nás v první řadě spojené s představou jablečného štrůdlu. Krásná představa. Šťavnatá, voňavá a tak dobrá. Jablečná klasika vede. 

Dnes mám pro vás připravenou malou obměnu. Rychlý dezert pro všední den, který neudělá ostudu ani na sváteční tabuli. Je to galette. Galette je velmi sympatický koláč, protože jeho krása spočívá v jeho nedokonalosti a tudíž se nemusíte stresovat, jestli se vám povede těsto správně přehnout nebo zda vám při pečení nevyteče náplň. Galette se zpravidla připravuje z křehkého těsta a plní ovocem dle sezóny, oblíbené jsou i slané varianty. Je to tak variabilní koláč, že jsem si dovolila opustit klasické recepty a ve stylu líné hospodyňky jsem využila listové těsto. Koupené, už rozválené a hooodně trvanlivé. No - a - co.

Jablečná galette

Je to takový štrůdl naruby. Budete-li těsto sami rozvalovat, připravte galette kulatou, jak to má být. V tom případě okraje přehýbejte po obvodu kousek po kousku do víceméně kulatého tvaru. Líné hospodyňky (ruce nahoru) si ulehčí život a vytvoří obdélníky jako já :)


jablečný koláč z listového těsta s ořechy a skořicí

na 2 ks

Ingredience: 
1 listové těsto (já použila už rozválené 275 g)
3 lžíce strouhanky
2 – 3 jablka
šťáva z ½ malého citronu
½ sáčku skořicového cukru
nasekané vlašské ořechy
2 lžíce hnědého cukru
javorový sirup
máslo na pomazání
na dokončení: moučkový cukr
k podávání: zakysaná smetana, javorový sirup

Postup:
Jablka zbavíme jadřinců, nakrájíme na slabší kolečka a dáme do vody s citronovou šťávou, aby nezhnědla.

Listové těsto přepůlíme, vzniknou dva menší obdélníky. Každý posypeme strouhankou. Plochu každého těsta poklademe ve třech vrstvách okapanými jablky, po každé straně necháme alespoň 2 cm okraj. Jablka posypeme skořicovým cukrem a nasekanými ořechy, pokapeme javorovým sirupem.

Okraje těsta zvedneme a rohy přimáčkneme tak, aby z těsta vznikla „mistička“ kolem jablek. Nakonec povrch jablek posypeme hnědým cukrem.

jablečný koláč z listového těsta - jak přehnout těsto

Okraje těsta potřeme rozpuštěným máslem a pečeme na 180 stupňů 25 minut nebo dokud těsto mírně nezhnědne.

Vychladlé koláče posypeme moučkovým cukrem a podáváme s kopečkem zakysané smetany polité javorovým sirupem.

jablečný koláč z listového těsta podávaný s čajem a zakysanou smetanou přelitou javorovým sirupem


 Ať se povedou!


úterý 13. května 2014

Čokoládové cupcakes pro maminku

Je tady druhá květnová neděle a s ní i Den matek. 
Takhle měl začínat můj nedělní příspěvek. Jenomže být maminkou znamená mít priority nastavené tak, že jste vždy nejdříve maminkou a teprve pak manželkou, zaměstnankyní, hospodyní, pekařkou, bloggerkou a osobou s nárokem na vlastní zájmy (ne nutně v tomto pořadí). Takže píšu až dnes.

Být maminkou je velká dřina, obrovský závazek, nepředstavitelná zodpovědnost a klikatá horská dráha, která jen málokdy zpomalí a nikdy nezastaví.

Být maminkou je zázrak.

Je to klišé, ale člověk si opravdu málokdy uvědomí, co všechno pro něj rodiče udělali a dělají, dokud si sám na vlastní kůži neokusí plusy a mínusy rodičovství. Co dříve vypadalo jednoduše a jako samozřejmost vůbec tak jednoduché a samozřejmé není. Ve skutečnosti je to dřina. Velká dřina. Jenže naštěstí jsou tu opět naši životadárci, kteří tentokrát v rolích babiček a dedečků přebírají část našeho břímě, abychom se z toho všeho úplně nezbláznili.

Obzvláště maminky, naši strážní andělé, nám jako naše osobní rádkyně, hospodyně, kuchařky, pomocnice, baby-sitterky a osobní asistentky pomáhají přenést se přes ta nejsložitější období, kdy si - zaskočeni realitou - zoufáme nad tím, že život už nikdy nebude jako dřív. Nebude. Bude jiný. V mnohém lepší, v něčem horší. Ale určitě bohatší. O malého človíčka v rodině, o spoustu lásky a zážitků, o nová a silnější pouta s vlastními rodiči.

Dnes proto posílám všem maminkám - a hlavně té mojí - veliký dík a k tomu:

Čokoládové cupcakes

Čokoládové cupcakes s jemnou mechovou strukturou a voňavou polevou jsou oblíbenci mojí maminky. Takže je jasné, co jsem jí upekla ke Dni maminek a co peču pokaždé, když jí chci potěšit (nebo podplatit :)
Tyhle jsou pro tebe, mami!



na 12 středních cupcakes (košíčky z Ikea) + 8 srdíček
(nebo 14 velkých cupcakes)

Ingredience:
150 g kvalitní hořké čokolády (případně čokolády na vaření)
200 g změklého másla
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
4 vejce - pokojová teplota
100 g zakysané smetany - pokojová teplota
200 g hladké mouky 
1/2 sáčku prášku do pečiva

na polevu - 3 lžíce cukru moučka, troška vody, 2 kapky vanilkovo-máslového aroma (k dostání třeba v Lidlu - paleta malých skleněných kapslí s různými druhy esencí)


Postup:
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme trochu vychladnout.

Ručním šlehačem utřeme máslo s cukry, po částech přidáme zakysanou smetanu a po jednom zašleháme vejce. Pak pomalu přilijeme vlažnou čokoládu a znovu krátce prošleháme.

Ručně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mícháme jen tak dlouho, dokud se ingredience nespojí v husté těsto.

Papírové košíčky či formičky naplníme těstem maximálně do dvou třetin a pečeme v předehřáté troubě na 140 stupňů 20 minut (to platí pro menší košíčky, větší budou potřebovat času více). Zda jsou cupcakes upečené poznáme podle testu párátkem - po vytažení z těsta musí být suché a bez nalepených drobečků.



Po vychladnutí ozdobíme polevou - jednoduše utřeme moučkový cukr s troškou vody (přidáváme malinko a postupně) a pár kapkami oblíbené esence, až dosáhneme požadované konzistence (hustší, ale stále tekutá). 

Doporučuji vanilkovo-máslové aroma, které s čokoládovým cupcakem tvoří dokonalý pár. Navíc je na bázi oleje, takže poleva zůstane křehká a nemáte pocit, že chroupáte kostku cukru.

Nakonec posypeme cukrovými srdíčky a můžeme obdarovat tu nejdůležitější ženu v našem životě:


Ať se povedou a hlavně udělají maminkám radost. Nejen v květnu, ale kdykoli. Ony si to zaslouží.

PS: Srdíčkové cupcakes jsou samozřejmě ideální i pro drahou polovičku - nejen na svatého Valentýna

pátek 9. května 2014

Páteční inspirace - co s bílky?

Kupí se vám v mrazáku bílky? Mně už ne - existuje tolik možností, jak je využít, že se pokaždé nemohu dočkat, až jich budu mít dost na další sladký experiment. I když základní ingredience jsou vždy téměř stejné, lze z bílků, cukru a pár dalších surovin vykouzlit celou řadu výborných dezertů. 



Tak například dort Pavlova - megapusinka s čepicí ze šlehačky a s čerstvým ovocem pochází z Nového Zélandu (dělá si na něj ale nárok i Austrálie), kde vznikla na počest ruské baleríny Anny Pavlové. Původně byl dort Pavlova zdoben kiwi, aby vypadal jako světle zelená sukně baleríny. Dnes ho vídám hlavně s červeným ovocem.

Moc se mi líbí mini Pavlova - hosté tak mohou dostat na talířku svůj vlastní mini dortík. Porce tak akorát pro jednoho.

Jednoporcovky jsou i bílková hnízda - zdobí se opět šlehačkou nebo vanilkovým krémem a čerstvým ovocem nebo ovocnými omáčkami. 

Sladké pusinky + šlehačka + jahody = Eton Mess, neboli neodolatelný pohár původem z Anglie, kde se podává na prestižní Eton College při tradičním zápasu v kriketu. Snobské? Budiž. Ale TAK dobré!

Další variací na podobné téma je bezé dort - s tím rozdílem, že se do základní hmoty většinou přidávají mandle či oříšky a vzhledově se více blíží dortu s několika vrstvami.

Sněhová čepice pokrývá i četné ovocné řezy a koláče - třeba tento lemon merinque pie nebo tyto jablečné řezy se sněhem.

Samostatnou kapitolou jsou samozřejmě makronky. Záhadné, proklínané i milované. K proniknutí do tajů přípravy těchto sladkých zázraků musíte minimálně upsat duši ďáblu nebo se dát na černou magii. Nebo prostě zkoušet a zkoušet a ono to jednou určitě vyjde :)

A pokud máte bílků nastřádáno opravdu hodně, můžete zkusit andělský dort. Nadýchaný jako obláček, sněhově bílý a zkrátka andělský.

Tak co, ještě pořád nevíte, co s nastřádanými bílky?

středa 7. května 2014

Pampeliškový med

Přirovnání pampelišek k malým sluncím je klišé, ale je to tak. Sotva začnou na jaře ukazovat svoje zlaté hlavičky, je to jasný signál, že zima to vzdala. Kdo by neměl při pohledu na zlatý lán pampelišek hned lepší náladu? Leda alergici a majitelé úzkostlivě opečovávaných anglických trávníků.


My ostatní si můžeme užít pampeliškovou terapii - poprvé při pohledu na stovky malých sluncí, podruhé v kuchyni, kdy to nejlepší z nich zavřeme do skleniček, aby nám i v zimě připomínaly tu hřejivě zlatou krásu.

Říká se mu med, ve skutečnosti je to spíš sirup, při jehož vzniku mají včelky volno. Domluvme se, že nebudeme slovíčkařit a budeme mu zkrátka říkat med - už proto, že při jeho výrobě budeme pilní minimálně jako ty včelky :)

Pampeliškový med má zlatavou barvu a je řidší než ten opravdový, chutná výborně a navíc je zdraví prospěšný - pomáhá při kašli a nachlazení, lžičku či dvě denně si můžete dát preventivně v chřipkovém období. Vyhněte se mu ale, stejně jako klasickému medu v případě, že jste alergičtí na pyl.

Dost teorie, šup na kolena a sbírat a počítat kvítky - odměnou za trochu tělocviku a matematiky vám bude:

Pampeliškový med

Ať už mu budete říkat med nebo sirup, tohle "jaro ve skleničce" určitě oceníte nejen v dobách nachlazení. Oslaďte si jím čaj, promíchejte se změklým máslem a namažte na pečivo nebo si ho dejte jen tak na lžičce. Prosluní vám den. 


Recept mám od mojí zlaté maminky, která letos dle hesla "zázraky na počkání" bleskurychle pampeliškový medík vyčarovala, takže jsem si ho mohla odnést domů pouhý den poté, co jsem vyslovila myšlenku, že bychom letos mohli zase po letech zkusit med vyrobit. Takže já to měla tentokrát bez práce. Děkuji mami, jsi poklad. 

na 4 menší skleničky 

Ingredience:
400 ks rozkvetlých pampeliškových květů z důvěryhodné lokality (zhruba 400 g)
1 l vody
1 kg cukru krystal
1 citron
1 pomeranč
1 lžička kyseliny citronové

Postup:
Základem úspěchu je najít důvěryhodnou lokalitu, kde nasbíráme pampeliškové květy - tzn. daleko od silnice a tras procházek panelákových psů, ideálně někde na louce daleko od civilizace. Pampelišky musí být rozkvetlé a trháme je hned pod květem. Neoplachujeme je, protože by se odplavila většina pylu (některé recepty propláchnutí vodou radí, záleží na vás) - pouze rozložíme např. do vany a necháme odkráčet přítomný hmyz.

Pampeliškové květy zalijeme 1 litrem vody, přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Necháme 24 hodin louhovat.

Nálev přecedíme přes husté sítko nebo plátýnko a květy vymačkáme. Přidáme do něj citronovou a pomerančovou šťávu i cukr, přivedeme k varu a na mírném plameni za občasného míchání vaříme alespoň 1 hodinu - postupným vypařováním vody bude směs houstnout. Během varu sbíráme pěnu na povrchu. Konzistenci můžeme vyzkoušet kápnutím medu na porcelánový talířek - jako při přípravě marmelády. Ke konci přidáme lžičku kyseliny citronové a ještě za stálého míchání povaříme. 

Když docílíme požadované konzistence, naplníme med do čistých skleniček, uzavřeme a otočíme na 10 minut dnem vzhůru.

A je hotovo:




Máte už chuť na domácí pampeliškový med? Tak honem vyrazte do terénu, aby vás pak už nečekal jen pohled na krásné a křehké hlavičky s jemnými paraplíčky, které jsou vám ale na výrobu medu či sirupu jaksi k ničemu:


Ať se povede!

neděle 4. května 2014

Kokosová bábovka s kousky čokolády

Bábovka - jen to slovo přináší mnohým vzpomínky na nedělní návštěvy u babičky, krajkový ubrus a horký čaj. Pro mě je bábovka vzpomínkou na první dětské pečení s maminkou a na mísy se zbytky těsta k vylíznutí, o které jsme se dělili (nebo spíš strkali?) s bráchou. Šlehačková bábovka byla mým prvním samostatným sladkým výtvorem. Zkrátka nostalgie.

Ačkoli klasické bábovky dnes z velké části nahradily moderní cupcakes a muffins, to staré kouzlo nemizí. Ne nadarmo se jim počesku říká bábovičky. Vezmětě své oblíbené bábovkové těsto, nalijte do papírových či silikonových košíčků, upečte a máte tu muffiny. Přizdobte je krémem a máte cupcakes. Ale základem je pořád ta vaše stará dobrá oblíbená bábovka :) Dokonalé mimikry. Přežití druhu. 

Jednou za čas ale stojí za to vrátit se ke klasice. Už pro ty vzpomínky, pro to chvění u srdce při dobrodružném vyklápění z formy, pro závoj z cukru, který halí vroubkovanou pravidelnost snědé krásky, pro první zakrojení se zatajeným dechem, které odhalí tajemství uvnitř...

Kokosová bábovka s kousky čokolády

Někdo má hrníčkové recepty rád pro jejich jednoduchost, někoho (mě) mírně znervózňuje jejich "plus-mínus" aspekt. Raději si ingredience pěkně zvážím a změřím, je to součást mého rituálu pečení. Ale v případě hrníčkových bábovek ráda dělám výjimku.



1 hrnek = 250 ml

Ingredience:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 hrnek kokosu
3 vejce
3/4 hrnku cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 hrnek mléka
3/4 hrnku oleje
čoko kousky - množství a druh čokolády dle chuti (já použila hořkou)
 

Postup:
Vejce vyšleháme s cukry, přidáme olej, mléko a ručně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kokosem. Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané kokosem a pečeme na 170 stupňů 45 - 50 minut. Zda je bábovka upečená poznáme podle testu špejlí - po vytažení je suchá, bez nalepeného těsta.

Ještě vlažnou vyklopíme bábovku z formy - pro uvolnění od okrajů formy využijeme kombinaci natřásání a potřásání spojenou případně s mírným poskakováním :) Vychladlou bábovku pocukrujeme a podáváme ideálně s kopečkem šlehačky.

Ať se povede!

pátek 2. května 2014

Páteční inspirace - dětská party

Také je pro vás období předcházející narozeninám drobotiny plné plánování, hledání a očekávání? Chystám se tenhle plánovací a těšící maraton absolvovat počtvrté. Poučena z předchozích let vím, že příliš mnoho plánování a očekávání je spíš na škodu. Jenže co naplat - příležitost vyřádit se na dortu, zákuscích a drobném pohoštění nemůže zůstat nevyužita. Takže s předstihem začínám hledat inspiraci, co letos oslavenkyni a srocenému příbuzenstvu předložit.

Dort
Otázka dortu zůstává otevřena. 
Na sondovací otázky typu "A jaký dort bys letos chtěla k narozeninám, zlatíčko?" dostávám většinou rozporuplné odpovědi. Poslední variantu - "Jožina z bažin jak ukusuje hlavu Pražákovi" odmítám brát jako definitivní. 

Dezert
Že by konečně došlo na Eton Mess - pohár z čerstvých jahod, šlehačky a sladkých pusinek? Vzhledem k množství bílků schovaných v mém mrazáku je jeho realizace velmi pravděpodobná. Pokud ovšem nevyhraje mini pavlova s čerstvým ovocem.

Pokud nás nezradí počasí, mohly by se hodit domácí nanuky či zmrzlina. Pár tipů na zdravější varianty z čerstvého ovoce a jogurtu je např. tady

Drobné sladkosti
Když je hodně strávníků, hodí se mít po ruce i talíř s domácími cookies a děti určitě neodolají nazdobeným cake pops neboli dortovým lízátkům.


Zdravější sladká tečka
Na slavnostní tabuli nebudou chybět ovocné špízy - rychlé a osvěžující pohoštění, které vyváží i ty méně zdravé sladkosti, které na hosty čekají. 

Jako další zdravou tečku zvolím nejspíš banánový chia puding nebo jinou variantu dezertu z chia semínek, o jejichž blahodárné účinky nemohu širší příbuzenstvo ochudit.

---

Je tolik lákavých možností, tolik receptů k vyzkoušení, tolik dezertů k nazdobení. Takže teď jen nepodlehnout a plánovat s rozumem, abych si pak pro všechno to pečení, čančání a zdobení nezapomněla užít narozeniny naší ratolesti.

Máte nějaký osvědčený narozeninový dezert nebo sladkost? Sem s nimi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...