neděle 21. prosince 2014

Marokánky

Štědrý den se kvapem blíží a kdo je s pečením ve skluzu, může ještě zachránit situaci nepečeným cukrovím nebo výbornými marokánkami. Jsou plné sušeného ovoce, semínek a ořechů, takže si je řadím mezi "zdravější" vánoční cukroví. Každopádně jsou jedny z mých nejoblíbenějších. Vyhovuje mi ta variabilita a možnost přizpůsobit si je pokaždé nejen své chuti, ale i stavu spižírny :)

Marokánky

Skoro zdravé a plné dobrot - uzpůsobte si je vlastní chuti a vychutnejte nejen na Vánoce.


marokánky

cca 50 menších placiček

Ingredience:
300 ml šlehačky
30 g hladké mouky
100 g cukru krupice + 1 vanilkový
160 g směsi kandovaného či sušeného ovoce, rozinek
200 g směsi ořechů, mandlí, semínek (přidávám i strouhaný kokos)

na dohotovení: čokoládová poleva (bílá, mléčná, hořká - dle chuti)


Postup:

Troubu předehřejeme na 120 stupňů (horkovzdušná).

Smetanu, mouku a cukr smícháme a povaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Do vlažné hmoty přidáme pokrájené ovoce, ořechy, semínka apod. a dobře promícháme. 

Ze směsi tvoříme na pečícím papíře hromádky s rozestupy (já používám jako podklad kolečka nebo čtverečky z "jedlého papíru") a zvolna pečeme/sušíme do zezlátnutí, trvá to cca 50 - 60 minut.

Vychladlé placičky můžeme ozdobit čokoládovou polevou dle chuti - já většinou používám bílou čokoládu. Klasické marokánky mají čokoládou potřenou celou zadní stranu.

Pro srovnání ještě jedna fotka marokánek (vlevo) - podle toho, jaké použijete ovoce a oříšky, mohou pokaždé vypadat trochu jinak.

marokánky

 Ať se povedou a chutnají!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...