neděle 26. října 2014

Tropické cupcakes s kokosovou šlehačkou

Nikdo ji nezval a už je zase tady. Zima. V noci jsme si posunuli ručičky hodinek nazpátek, dny jsou čím dál kratší, za chvíli navlékneme šály a čepice. Na znamení protestu jsem upekla zcela nezimní cupcakes. Voní kokosem, banánem a dálkou. I šlehačka je plná kokosu. A nechci nic slyšet o tom, že vám připomíná sníh. Je jako zmrzlina na vršku poháru s tropickým ovocem. Tak je to.

Takže jestli také nemáte rádi zimu, můžete třeba využít té hodiny, kterou dnes máme navíc a upéct si

Tropické cupcakes s kokosovou šlehačkou

Moře šumí a ve stínu palmy je tak krásně ... 
Kéž by.


tropicke cupcakes

14 ks

Ingredience:

/cupcakes/
260 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
140 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
100 ml šlehačky
130 g kokosového bloku Renuka (viz níže) + 150 ml teplé vody 
1 hodně zralý banán
100 g tyčinka Margot - nastrouhat
4 lžíce strouhaného kokosu

/kokosová šlehačka/
70 g kokosového bloku Renuka + 125 ml šlehačky
250 ml šlehačky
1 - 2 lžíce moučkového cukru (dle chuti)

Co že je to ten kokosový blok? Koupila jsem ho v Bille a je to bloček 100 % krémovitého kokosu. Stačí přidat do omáčky nebo rozpustit v teplé vodě či smetaně a přidat do pečení či krémů. Dodá jim výraznější kokosovou chuť než kokosové mléko i jinou strukturu, protože navíc obsahuje drcený kokos. 

V 200g balení najdete pytlíček s kokosovým bločkem a trochou kokosového oleje. Ten přidávám k části bločku určené do těsta. Do šlehačky dávám jen čistý kokos.






 



Postup:

Kokosová šlehačka vyžaduje trochu plánování dopředu, jelikož šlehačka svařená s kokosovým blokem by měla odpočívat v lednici ideálně přes noc. Večer předem tedy ohřejeme šlehačku a za občasného promíchání v ní rozpustíme kokosový blok (zhruba třetina bločku). Hned jak začne vařit, vypneme. Po vychladnutí dáme do lednice. 

Na cupcakes nejdříve rozpustíme 2/3 kokosového bloku i s olejem v teplé vodě, pak přidáme šlehačku.

Tyčinku Margot nastrouháme (jde to lépe, když ji dáte na cca 15 minut do mrazáku) a část si ubereme na zdobení. 

Troubu zapneme na 150 stupňů.

Vejce vyšleháme do světlé pěny s oběma cukry a střídavě zašleháváme kokosovo-šlehačkovou směs a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec zamícháme banán rozmačkaný na kaši, kokos a nastrouhanou tyčinku Margot. Kdo chce, může přidat i pár lžic rumu.

Těsto rozdělíme do papírových košíčků (plníme cca 1 cm pod okraj) a dáme péct na 30 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do těsta není suché a bez nalepených drobečků.

Vychladlé cupcakes zdobíme kokosovu šlehačkou:

Ke šlehačce svařené s kokosem, kterou jsme si připravili předem (směs ztuhne, je třeba ji promíchat), přidáme dalších 250 ml vychlazené šlehačky a šleháme do ztuhnutí.

Nakonec cupcakes ozdobíme strouhanou tyčinou Margot.


tropické cupcakes


tropické cupcakes


Ať se povedou!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...