středa 15. října 2014

Málem tajná čokoládovo-cuketová bábovka

Jestli - ne - až jednou vydám svoji kuchařku, tahle bábovka je horký kandidát na čestné místo v sekci "nadýchané čokoládové bábovky s troškou toho i toho a zeleninou navrch". Už už jsem si chtěla recept schovat do nějakého tajného šuplíčku, abych ho mohla ve správnou chvíli triumfálně vytáhnout. Ale pak jsem si vzpomněla na všechny ty úžasné věci, které leží na tajných místech - po bytě, v hlavě i v počítači, kde zřejmě zůstanou navěky. Některé časem ztrácí svoji úžasnost, jiné byť stále úžasné jsou uložené tak důkladně, že je problém je znovu lokalizovat, no a na další se prostě zapomene. To téhle bábovce udělat nemůžu. A vám samozřejmě také ne. Takže tady ji máte:

Málem tajná čokoládovo-cuketová bábovka

Každý, kdo někdy pekl s dětmi pochopí, jak se v bábovce ocitly dvě dětské hrsti rozinek. Původně v ní měly být ořechy a brusinky. Tak příště.


cokoladovo-cuketova babovka


Ingredience:

170 g cukety (váženo po oloupání a odstranění jádřince) + špetka soli
125 g másla (změklé)
190 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
4 vejce
100 g čokolády na vaření
100 ml vlažného mléka
350 g hladké mouky
1 prášek do pečiva

půlky vlašských ořechů do žebrování bábovkové formy
2 dětské hrstičky rozinek :)
(nebo kousky čokolády, nasekané ořechy, sušené brusinky apod.)

/na dokončení/
bílé čokoládová poleva
cukrové zdobení / nasekané ořechy

Postup:

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme trochu vychladnout. 

Cuketu oloupeme na hrubé straně struhadla, promícháme se špetkou soli a necháme alespoň 10 minut odstát, aby pustila šťávu.

Změklé máslo ušleháme s cukry do pěny, po jednom zašleháme vejce, vlažnou čokoládu a mléko. Ručně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pro důkladné promíchání těsto nakonec ještě jen velmi krátce prošleháme. Nakonec lehce vmícháme vymačkanou cuketu a dle chuti např. rozinky, brusinky, nasekané ořechy, kousky čokolády nebo jejich kombinaci.

Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Do každého žebrování dáme jednu půlku vlašského ořechu řezem nahoru. Těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté formě na 160 stupňů 45 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta není suchá a bez nalepených drobečků.

Po upečení necháme částečně vychladnout ve formě a ještě vlažnou bábovku pak vyklopíme na mřížku a necháme úplně vychladnout.

Vychladlou bábovku polijeme bílou čokoládovou polevu a můžeme ozdobit cukrovým zdobením nebo nasekanými ořechy.

cokoladovo-cuketova babovka


cokoladovo-cuketova babovka

Ať se povede!

1 komentář:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...