pondělí 15. září 2014

Karamelovo-jablečný cheesecake / Albert

Podzim si se svým deštivým počasím, zataženou oblohou, šedivými a čím dál tím kratšími dny letos nějak moc pospíšil. Ještě že tenhle týden si (prý) ještě užijeme alespoň trochu sluníčka. 

Zuby nehty se držím vzpomínek na léto a jako každý rok si říkám, kam se jen podělo. I na podzimu se ale dá najít něco pozitivního. Mám ráda jeho barvy, chutě a vůně. Jablka, hrušky, dýně, skořice a další voňavé koření - to je pro mě podzim. A když venku prší a je nevlídno, je ideální čas upéct nějakou dobrotu, která nám připomene to dobré, co podzim nabízí.

Jednu takovou jsem našla v zářijovém čísle magazínu Albert. Karamelovo-jablečný cheesecake. Každé slovo v tom názvu funguje jako magnet, každé je na tom správném místě. Všechna dohromady jsou kouzelná mantra, která vás přenese přes pošmourné podzimní dny. Tady je:

Karamelovo-jablečný cheesecake 

Výborný moučník, který v sobě skrývá chutě a vůně podzimu, si vychutnejte ještě vlažný nebo dobře vychlazený.


karamelovo-jablečný cheesecake



zdroj: magazín Albert v kuchyni, září 2014, str. 53
forma 18x25 cm

Ingredience:

/těsto/
255 g hladké mouky
110 g třtinového cukru
180 g změklého másla

/jablečná náplň/
3 oloupaná a nastrouhaná jablka
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku

/cheesecake náplň/
250 g krémového smetanového sýru
100 g zakysané smetany 30%
90 g lučiny
150 g krupicového cukru
4 vejce
1/2 lžičky vanilkového extraktu

/posypka/
140 g třtinového cukru
80 g hladké mouky
1/2 hrnku podrcených ovesných vloček
70 g změklého másla

/na dokončení/
karamelový toping
2 lžíce třtinového cukru


Postup:

Troubu předehřejeme na 180 stupňů (horkovzdušná 160 stupňů).

Jablka nahrubo nastrouháme, promícháme s cukrem, skořicí a muškátovým oříškem.

V míse smícháme suroviny na těsto - mouku, cukr a máslo - do směsi podobné drobence (použila jsem ruční šlehač a spirálovité metly). Směs natlačíme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme 15 minut do mírného zezlátnutí.

Mezitím si připravíme náplň - důkladně prošleháme smetanový sýr se zakysanou smetanou, lučinou a cukrem, pak jedno po druhém krátce zašleháme vejce. Nakonec přidáme vanilkový extrakt, ručně promícháme a směs nalijeme na ještě teplé těsto.

Z jablek vymačkáme šťávu a poklademe je rovnoměrně na sýrovou náplň.

Přísady na posypku smícháme do hrubší drobenky a posypeme povrch moučníku.

Pečeme dalších 40 minut. 

karamelovo-jablečný cheesecake


  Před podáváním postříkáme každou porci karamelovým topingem.

karamelovo-jablečný cheesecake

 Dáte si ho ještě teplý nebo studený? Tak či tak je výborný!


karamelovo-jablečný cheesecake


Ať se povede!



Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...