úterý 29. července 2014

Rybízový koláč s pudinkem

Tenhle koláč vznikl ve stylu DODO, neboli DOdělej DOma. To jsem tuhle slavnostně dorazila trhat rybíz k mamince na zahrádku a nejen, že už bylo otrháno, ono bylo i napečeno. Na kuchyňské lince stály dva podnosy, na jednom už hotový krásný rybízový koláč k nakousnutí a na druhém neméně krásný, nicméně zcela holý piškotový korpus. 

Tak trochu vyčůraně jsem se jala mamince děkovat za onen hotový koláč, kterým své upracované dceři tak nezištně usnadnila život, nicméně byla jsem velmi záhy vyvedena z omylu a odkázána na metodu DODO - tady máš korpus, tady máš rybíz, tady máš recept. Inu, co se dá dělat.

Odchýlila jsem se od poskytnutého DODO receptu, který vám tu ale brzy také představím, a vytvořila jsem (taky vyčůraně, protože tak tu budu mít pro vás hned dva recepty):

Rybízový koláč s pudinkem

Když nepočítám zdlouhavé otrhávání kuliček rybízu, je tenhle moučník docela rychlý. A jestli budete chtít použít kupovaný korpus, já to na vás neřeknu :) 
I když domácí je prostě domácí! Obzvlášť, upeče-li vám ho maminka :)

rybízový koláč s pudinkem

Ingredience:
/korpus/
3 vejce - žloutky a bílky zvlášť
4 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 lžíce vlažné vody
9 lžic polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli

/pudink/
1 vanilkový pudink
300 ml mléka
2 lžíce cukru krupice

/na dokončení/
červený rybíz - omytý a okapaný
1/2 sáčku čirého dortového želé

Postup:
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.

Žloutky s cukry a vodou vyšleháme do světlé pěny, pak už ručně opatrně vmícháme střídavě bílkový sníh a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy (= forma s prohlubní na náplň; silikonovou pouze vypláchneme studenou vodou) a pečeme na 160 stupňů cca 20 minut.

Korpus necháme zcela vychladnout, mezitím se zabavíme otrháváním kuliček rybízu. 

Klasickým způsobem uvaříme hustý pudink ze 300 ml mléka, po odstavení chvíli promícháváme, aby trochu vychladl, než ho nalijeme do prohlubně v korpusu. Opět necháme chvíli vychladnout a až poté začneme na pudink opatrně vrstvit rybíz (pokud bychom to udělali hned, pudink by se pod vahou rybízu po stranách "vylil z břehů", alespoň ten můj se tak tvářil), případně v kombinaci s dalším ovocem.

Podle návodu na sáčku si připravíme dortové želé, ale jen z poloviční dávky. Po odstavení z tepla stále promícháváme a než začne želé příliš houstnout (hlídat, jde o vteřiny), přelijeme jím pokud možno rovnoměrně rybíz. 

Necháme vychladit a osvěžující ovocný dezert je na světě:

rybízový koláč s pudinkem

rybízový koláč s pudinkem - detail

Ať se povede!

1 komentář:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...