neděle 22. června 2014

Schwarzwaldský dort

Už jste se někdy ocitli úplně sami uprostřed černého lesa? Nezáviděníhodná situace. Ať už obrazně nebo doslova, člověk uprostřed černého lesa prostě nechce být sám.

Co vám můžu zaručit je to, že na upečení Černého lesa neboli Schwarzwaldského dortu sami s přehledem stačíte, nicméně při jeho konzumaci určitě sami nebudete. A ještě si užijete obdivné pohledy a pochvaly od strávníků. Ačkoli vypadá složitě, jeho příprava je překvapivě jednoduchá a rychlá. Takže až zase jednou nebudete chtít být sami, pozvěte kupu hostů a upečte

Schwarzwaldský dort

... nebo také Black Forrest Cake, Forêt Noire nebo po česku Černý les. Pochází z Německa, ale zabydlel se i u nás a v dalších zemích. Originál obsahuje Schwarzwaldský višňový likér, po kterém dostal své jméno.


Schwarzwaldský dort

průměr 24 cm 

Ingredience: 
/korpus/ 
5 vajec
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
100 g hladké mouky
2 vrchovaté lžíce kakaa
3 lžíce oleje
3 lžičky prášku do pečiva  

/višňový gel/
400 g mražených (nebo čerstvých vypeckovaných) višní
3 lžíce cukru krupice
1,5 lžíce kukuřičného škrobu
150 ml vody

/na dokončení/
500 ml šlehačky
1 ztužovač šlehačky
čokoládové hoblinky



Postup: 
Na korpus ušleháme celá vejce s cukry do pěny, zašleháme olej a ručně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Pečeme na 150 stupňů 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nezůstane po vytažení suchá a bez nalepených drobečků. Korpus vyndáme po mírném vychladnutí z formy a necháme úplně vychladnout na mřížce.



kakaový korpus - dort Schwarzwald


Na višňový gel rozmícháme v části vody kukuřičný škrob, zbytek nalijeme na višně s cukrem a přivedeme k varu. Přidáme vodu se škrobem a za stálého míchání povaříme cca 10 minut do zhoustnutí. Mícháme opatrně, aby višně zůstaly celé. Necháme vychladnout. Po vychladnutí gel ještě více zhoustne.

višňový gel do dortu Schwarzwald

A je čas dort zkompletovat. 
Z višňového gelu si dáme stranou 12 pěkných celých višní a 3 lžíce gelu bez višní na potření korpusu. Zbytek gelu přendáme do cukrářského sáčku s ustřiženou špičkou, stejně jako polovinu šlehačky ušlehané se ztužovačem. Zbytek šlehačky použijeme na potření dortu.

kompletace dortu Schwarzwald


Korpus jednou prořízneme. Spíše než v polovině ho doporučuji proříznout ve dvou třetinách nebo rovnou dvakrát, aby šlehačka udržela váhu jednotlivých dílů a nevylézala po stranách dortu (ne že by se mi to stalo, že). V tom případě je samozřejmě nutné si náplň rozdělit tak, aby vyšla do obou vrstev.

Spodní díl korpusu potřeme gelem bez višní, který jsme si dali stranou, a nastříkáme na něj ze sáčku soustředné kruhy (trochu šlehačky si v sáčku necháme na dozdobení dortu). Mezery mezi nimi vyplníme višňovým gelem.

kompletace Schwarzwaldského dortu - postup
Přiklopíme horním dílem korpusu a celý dort potřeme zbylou šlehačkou. Boky i povrch dortu posypeme čokoládovými hoblinkami. Na povrch pak nastříkáme 12 šlehačkových pusinek a každou ozdobíme jednou višní.

A je hotovo.

dort Schwarzwald

Mrkněte na toho fešáka i zblízka. Je k nakousnutí :)

detail - Schwarzwaldský dort

 Ať se povede!


2 komentáře:

  1. Diky za recept, velmi srozumitelny postup. Vyborny vysledek😉 Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem rada, je to můj oblíbený dort. Ať vám také chutná. Lenka

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...