pátek 27. června 2014

Páteční inspirace - pečení s cuketou

Dávno jsou pryč doby, kdy většina českých hospodyněk nevěděla, co si s cuketou v kuchyni počít. Postupně jsme ji začaly objevovat, přidávat do zeleninových směsí, do sekaných, do bramboráků, vaříme z ní polévky a nacházíme nové a nové způsoby, jak tuhle vděčnou zeleninu využít. 

Zatímco slané varianty jídel z cukety už nikoho nepřekvapí, myšlenka na její úpravu na sladko už by pro leckoho mohla být přinejmenším nezvyklá. Stejně jako mrkev, řepa nebo brambor, dodává cuketa moučníkům vláčnost a odlehčuje našemu svědomí, jelikož takový zeleninový moučník je přeci synonymem zdravé výživy, no ne? No, kéž by.

Každopádně - s cuketou peču ráda. Řezy, bábovky, muffiny, dokonce jsem už vykouzlila i výbornou cuketovou marmeládu s ananasem. A jelikož na záhonku dozrávají první zelené krásky, je nejvyšší čas zapátrat po nových receptech.

cuketa


Tenhle cuketový chlebíček s ořechy je prý geniální. A navíc veganský. 

A co třeba cuketový koláč s krémem - těsto je variabilní a chutnat bude jako koláč, bábovka i muffiny.

Když není času nazbyt, hodí se recept na jednoduchou cuketovou bábovku.

S malou ozdůbkou můžou i cuketové řezy vypadat slavnostněji.

V jednoduchosti je krása - s cuketou můžeme vykouzlit i krásný dort. Tenhle s citronem a polevou a navíc lemon curd uvnitř mě láká. Nebo snad tenhle velmi čokoládový?

Určitě přijde letos na řadu i cuketový džem. Ananasovou variantu mám za sebou, brousím si zuby na cuketový džem s citronem a zázvorem.

A co vy, pečete také rádi z cukety?



Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...