středa 18. června 2014

Banamelové cupcakes

Už jste někdy ochutnali banamelový koláč? 
Pod tímto fešným názvem, který je mimochodem mým osobním příspěvkem k bohatosti českého jazyka, se skrývá dezert z křehkého těsta s pořádnou dávkou karamelu, šlehačky a banánů.

Ahaaaaa, říkáte si teď. 
Takže banán + karamel = banamel
Bingo!
Schválně, jestli se to slovo chytne :)

Ačkoli originální název banoffee /čti banofí/ mi zní skoro exoticky, pochází recept na tento koláč ze staré dobré Anglie, přesněji z výhodního Sussexu. A teď už asi nikoho z vás nepřekvapí, že je složeninou anglických slov banana a toffee, tedy banán a karamel.

Představte si krustu z křehkého těsta, která objímá hříšně sladký oceán z karamelu, na jehož hladině plují kolečka exotických banánů, nad kterými se vznáší oblak nadýchané šlehačky nazdobené dalším karamelem nebo čokoládovými hoblinkami. Hotový ráj.

No a možná vás trochu překvapí, že když už jsem vás takhle navnadila, receptu na banoffee pie se dnes nedočkáte. Jak kruté! Já vím (evil laugh).

Utřete sliny (a slzy) a nebojte, o božský banamel nepřijdete, připravila jsem pro vás totiž


Banamelové cupcakes / Banoffee cupcakes

Hříšně sladké a hříšně dobré, takové jsou cupcakes, které se inspirují moučníkem z východní Anglie.

banoffee cupcakes neboli banamelové cupcakes


na 12 - 15 ks dle velikosti košíčků

Ingredience:

130 g Hery - změklá
120 g hnědého cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce - žloutky a bílky zvlášť
špetka soli
160 g hladké mouky
30 g kukuřičného škrobu
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička skořice
2 hodně zralé banány
skořicový cukr na posypání těsta před pečením (nemusí být)

na dokončení:
karamelový topping nebo karamelové Salko
200 ml šlehačky
1 banán (nepřezrálý)

Postup:
Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
Heru vyšleháme s cukry, přidáme žloutky a na kaši rozmačkané banány. Ručně vmícháme směs suchých ingrediencí (mouka, škrob, prášek do pečiva, skořice) střídavě se sněhem z bílků. 

Těstem naplníme košíčky do dvou třetin, povrch můžeme posypat skořicovým cukrem.

Pečeme v předehřáté troubě 25 minut na 150 stupňů.

banoffee cupcakes - před a po upečení

Po vychladnutí vykrojíme pomocí kulatého vykrajovátka uprostřed každého dortíku důlek, který naplníme karamelem a přiklopíme zpátky kolečkem těsta.

banamelové cupcakes - postup

Nakonec cupcakes nazdobíme šlehačkou, kolečky banánu a dalším karamelem, jelikož toho jak známo není nikdy dost.

banoffee cupcakes neboli banamelové cupcakes

 No a mrkněte, jak se karamel do těsta krásně vsákne. Lahoda.

banoffee cupcakes neboli banamelové cupcakes

 Ať se povedou!


2 komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...