pátek 9. května 2014

Páteční inspirace - co s bílky?

Kupí se vám v mrazáku bílky? Mně už ne - existuje tolik možností, jak je využít, že se pokaždé nemohu dočkat, až jich budu mít dost na další sladký experiment. I když základní ingredience jsou vždy téměř stejné, lze z bílků, cukru a pár dalších surovin vykouzlit celou řadu výborných dezertů. 



Tak například dort Pavlova - megapusinka s čepicí ze šlehačky a s čerstvým ovocem pochází z Nového Zélandu (dělá si na něj ale nárok i Austrálie), kde vznikla na počest ruské baleríny Anny Pavlové. Původně byl dort Pavlova zdoben kiwi, aby vypadal jako světle zelená sukně baleríny. Dnes ho vídám hlavně s červeným ovocem.

Moc se mi líbí mini Pavlova - hosté tak mohou dostat na talířku svůj vlastní mini dortík. Porce tak akorát pro jednoho.

Jednoporcovky jsou i bílková hnízda - zdobí se opět šlehačkou nebo vanilkovým krémem a čerstvým ovocem nebo ovocnými omáčkami. 

Sladké pusinky + šlehačka + jahody = Eton Mess, neboli neodolatelný pohár původem z Anglie, kde se podává na prestižní Eton College při tradičním zápasu v kriketu. Snobské? Budiž. Ale TAK dobré!

Další variací na podobné téma je bezé dort - s tím rozdílem, že se do základní hmoty většinou přidávají mandle či oříšky a vzhledově se více blíží dortu s několika vrstvami.

Sněhová čepice pokrývá i četné ovocné řezy a koláče - třeba tento lemon merinque pie nebo tyto jablečné řezy se sněhem.

Samostatnou kapitolou jsou samozřejmě makronky. Záhadné, proklínané i milované. K proniknutí do tajů přípravy těchto sladkých zázraků musíte minimálně upsat duši ďáblu nebo se dát na černou magii. Nebo prostě zkoušet a zkoušet a ono to jednou určitě vyjde :)

A pokud máte bílků nastřádáno opravdu hodně, můžete zkusit andělský dort. Nadýchaný jako obláček, sněhově bílý a zkrátka andělský.

Tak co, ještě pořád nevíte, co s nastřádanými bílky?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...