středa 7. května 2014

Pampeliškový med

Přirovnání pampelišek k malým sluncím je klišé, ale je to tak. Sotva začnou na jaře ukazovat svoje zlaté hlavičky, je to jasný signál, že zima to vzdala. Kdo by neměl při pohledu na zlatý lán pampelišek hned lepší náladu? Leda alergici a majitelé úzkostlivě opečovávaných anglických trávníků.


My ostatní si můžeme užít pampeliškovou terapii - poprvé při pohledu na stovky malých sluncí, podruhé v kuchyni, kdy to nejlepší z nich zavřeme do skleniček, aby nám i v zimě připomínaly tu hřejivě zlatou krásu.

Říká se mu med, ve skutečnosti je to spíš sirup, při jehož vzniku mají včelky volno. Domluvme se, že nebudeme slovíčkařit a budeme mu zkrátka říkat med - už proto, že při jeho výrobě budeme pilní minimálně jako ty včelky :)

Pampeliškový med má zlatavou barvu a je řidší než ten opravdový, chutná výborně a navíc je zdraví prospěšný - pomáhá při kašli a nachlazení, lžičku či dvě denně si můžete dát preventivně v chřipkovém období. Vyhněte se mu ale, stejně jako klasickému medu v případě, že jste alergičtí na pyl.

Dost teorie, šup na kolena a sbírat a počítat kvítky - odměnou za trochu tělocviku a matematiky vám bude:

Pampeliškový med

Ať už mu budete říkat med nebo sirup, tohle "jaro ve skleničce" určitě oceníte nejen v dobách nachlazení. Oslaďte si jím čaj, promíchejte se změklým máslem a namažte na pečivo nebo si ho dejte jen tak na lžičce. Prosluní vám den. 


Recept mám od mojí zlaté maminky, která letos dle hesla "zázraky na počkání" bleskurychle pampeliškový medík vyčarovala, takže jsem si ho mohla odnést domů pouhý den poté, co jsem vyslovila myšlenku, že bychom letos mohli zase po letech zkusit med vyrobit. Takže já to měla tentokrát bez práce. Děkuji mami, jsi poklad. 

na 4 menší skleničky 

Ingredience:
400 ks rozkvetlých pampeliškových květů z důvěryhodné lokality (zhruba 400 g)
1 l vody
1 kg cukru krystal
1 citron
1 pomeranč
1 lžička kyseliny citronové

Postup:
Základem úspěchu je najít důvěryhodnou lokalitu, kde nasbíráme pampeliškové květy - tzn. daleko od silnice a tras procházek panelákových psů, ideálně někde na louce daleko od civilizace. Pampelišky musí být rozkvetlé a trháme je hned pod květem. Neoplachujeme je, protože by se odplavila většina pylu (některé recepty propláchnutí vodou radí, záleží na vás) - pouze rozložíme např. do vany a necháme odkráčet přítomný hmyz.

Pampeliškové květy zalijeme 1 litrem vody, přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Necháme 24 hodin louhovat.

Nálev přecedíme přes husté sítko nebo plátýnko a květy vymačkáme. Přidáme do něj citronovou a pomerančovou šťávu i cukr, přivedeme k varu a na mírném plameni za občasného míchání vaříme alespoň 1 hodinu - postupným vypařováním vody bude směs houstnout. Během varu sbíráme pěnu na povrchu. Konzistenci můžeme vyzkoušet kápnutím medu na porcelánový talířek - jako při přípravě marmelády. Ke konci přidáme lžičku kyseliny citronové a ještě za stálého míchání povaříme. 

Když docílíme požadované konzistence, naplníme med do čistých skleniček, uzavřeme a otočíme na 10 minut dnem vzhůru.

A je hotovo:




Máte už chuť na domácí pampeliškový med? Tak honem vyrazte do terénu, aby vás pak už nečekal jen pohled na krásné a křehké hlavičky s jemnými paraplíčky, které jsou vám ale na výrobu medu či sirupu jaksi k ničemu:


Ať se povede!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...