úterý 27. května 2014

Obrácený hruškový koláč

Někdy má člověk pocit, že je snad všechno obráceně. Svět je vzhůru nohama a hraje s námi nějakou podivnou hru. 

Jak z toho ven? Zachováme klid a v duchu reverzní psychologie upečeme:

Obrácený hruškový koláč

Obrácené koláče většinou nevyhrávají soutěže krásy, ale jsou TAK dobré. Zkaramelizovaný cukr, skořice, ovoce, to vše tvoří dokonalý celek.

obrácený hruškový koláč


průměr 26 cm

Ingredience:
na spodní vrstvu:
30 g změklého másla
50 g hnědého cukru
½ sáčku skořicového cukru
3 hrušky

Na těsto – vše pokojová teplota!
120 g másla
200 g cukru krupice
4 vejce
100 g zakysané smetany
1 lžička vanilkové esence
200 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva

Postup:
Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem (papír položme na dno, skřípneme do ráfku a odstřihneme). Na dno rozetřeme změklé máslo a vysypeme ho nejdříve hnědým a pak skořicovým cukrem.

Hrušky oloupeme, nakrájíme na plátky nebo slabší měsíčky a poklademe jimi hustě dno formy tak, aby vznikl pěkný pravidelný obrazec.  

Na těsto utřeme máslo s cukrem, po jednom přidáme vejce, po částech zakysanou smetanu a lžičku vanilkové esence. Vedle smícháme mouku s práškem do pečiva a po částech ji zašleháme do těsta. Pokud je moc husté, naředíme mlékem.

Těstem rovnoměrně přelijeme hrušky, formu postavíme na plech (pro případ, že by trocha té lepivé karamelové dobroty měla zaječí úmysly) a dáme péct do trouby předehřáté na 160 stupňů. Pečeme cca 45 min. - zda je těsto upečené, zjistíme pomocí testu párátkem (po vytažení musí být suché bez nalepeného těsta). Pokud povrch koláče příliš rychle hnědne, překryjeme ho alobalem a pečeme dál.

Po upečení necháme mírně vychladnout a ještě teplé (aby karamelová směs neměla čas ztuhnout a přichytit se k formě), ale ne horké (nechceme spěchat na pohotovost s popáleninými končetinami) opatrně vyklopíme - na formu položíme talíř, pevně uchopíme za okraje a rychlým pohybem otočíme.

A voilà - co bylo dole je nahoře, ztracená rovnováha je nalezena a svět je zase v pořádku :)



obrácený hruškový koláč vcelku

Ať se povede!


obrácený hruškový koláč - porce




Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...