neděle 18. května 2014

Jablečná galette

Listové těsto patří mezi ty, jejichž domácí verzi jsem ještě nezkoušela. Na první pohled je to procedura poměrně složitá a zdlouhavá a tím pádem pro mě momentálně neatraktivní. O tom, že vyrobit si těsto doma je milionkrát lepší, než kupovat těsta s mnohdy pochybným složením a s podezřele dlouhou trvanlivostí, se nebudu hádat. Je to fakt. Ale v dnešní uspěchané době se berlička v podobě už připraveného a dokonce i rozváleného plátu listového těsta prostě hodí. Tečka.

Listové těsto má většina z nás v první řadě spojené s představou jablečného štrůdlu. Krásná představa. Šťavnatá, voňavá a tak dobrá. Jablečná klasika vede. 

Dnes mám pro vás připravenou malou obměnu. Rychlý dezert pro všední den, který neudělá ostudu ani na sváteční tabuli. Je to galette. Galette je velmi sympatický koláč, protože jeho krása spočívá v jeho nedokonalosti a tudíž se nemusíte stresovat, jestli se vám povede těsto správně přehnout nebo zda vám při pečení nevyteče náplň. Galette se zpravidla připravuje z křehkého těsta a plní ovocem dle sezóny, oblíbené jsou i slané varianty. Je to tak variabilní koláč, že jsem si dovolila opustit klasické recepty a ve stylu líné hospodyňky jsem využila listové těsto. Koupené, už rozválené a hooodně trvanlivé. No - a - co.

Jablečná galette

Je to takový štrůdl naruby. Budete-li těsto sami rozvalovat, připravte galette kulatou, jak to má být. V tom případě okraje přehýbejte po obvodu kousek po kousku do víceméně kulatého tvaru. Líné hospodyňky (ruce nahoru) si ulehčí život a vytvoří obdélníky jako já :)


jablečný koláč z listového těsta s ořechy a skořicí

na 2 ks

Ingredience: 
1 listové těsto (já použila už rozválené 275 g)
3 lžíce strouhanky
2 – 3 jablka
šťáva z ½ malého citronu
½ sáčku skořicového cukru
nasekané vlašské ořechy
2 lžíce hnědého cukru
javorový sirup
máslo na pomazání
na dokončení: moučkový cukr
k podávání: zakysaná smetana, javorový sirup

Postup:
Jablka zbavíme jadřinců, nakrájíme na slabší kolečka a dáme do vody s citronovou šťávou, aby nezhnědla.

Listové těsto přepůlíme, vzniknou dva menší obdélníky. Každý posypeme strouhankou. Plochu každého těsta poklademe ve třech vrstvách okapanými jablky, po každé straně necháme alespoň 2 cm okraj. Jablka posypeme skořicovým cukrem a nasekanými ořechy, pokapeme javorovým sirupem.

Okraje těsta zvedneme a rohy přimáčkneme tak, aby z těsta vznikla „mistička“ kolem jablek. Nakonec povrch jablek posypeme hnědým cukrem.

jablečný koláč z listového těsta - jak přehnout těsto

Okraje těsta potřeme rozpuštěným máslem a pečeme na 180 stupňů 25 minut nebo dokud těsto mírně nezhnědne.

Vychladlé koláče posypeme moučkovým cukrem a podáváme s kopečkem zakysané smetany polité javorovým sirupem.

jablečný koláč z listového těsta podávaný s čajem a zakysanou smetanou přelitou javorovým sirupem


 Ať se povedou!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...