úterý 20. května 2014

Domácí mandlový likér

Jsou dny, kdy by si i skoro-abstinent jako já dal s chutí panáka. 
Do bábovky :)

Co dělat, když na vás alkohol nemá zhola žádné terapeutické účinky (ba naopak) a používáte ho téměř výhradně na pečení? Když život není fér a bodla by kapka něčeho pro zlepšení nálady?

Doporučuji domácí dámské pitíčko. Čůča a tlamolepy, nad kterými leckdo ohrnuje nos. Alkoholu obsahují přesně tolik, kolik chcete. Jsou sladké, krémové, jemné a pohladí na jazyku (pokud se vám nezvrhne ruka s rumem) i na duši. Jejich konzumace je většinou spojena s příjemnou společností a to by bylo, aby vám pokec nad sklenkou tekutého blaha nezlepšil náladu.

Jejich další výhodou je multifunkčnost - přidejte panáka do kafíčka nebo likérem přelijte zmrzlinový pohár a nebudete litovat. Nalijte domácí likér do pěkných lahví, obdarujte své blízké a budete za hvězdu. Nebo si ho nechte pěkně u sebe v ledničce a usrkávejte, kdykoli budete mít chuť. Zůstane to mezi námi :)

Takže dámy (předpokládám, že pánové už touhle dobou nasadili chlapský obličej a šli si nalít něco s hořkým ocasem), co takhle vyzkoušet

Domácí mandlový likér

Recept je s menšími úpravami z receptáře Dr. Oetkera "Jarní překvapení" - množství rumu dejte dle své chuti a podle toho upravte množství mléka.


láhev a dvě skleničky s domácím mandlovým likérem

Ingredience:
1 balíček mandlového pudinku Dr. Oetker
750 ml polotučného mléka (původní recept: 700 ml)
30 g cukru
2 plechovky Salka karamel
200 ml rumu (původní recept: 250 ml) / lze nahradit mandlovým likérem Sissi a vynechat mandlové aroma
několik kapek mandlového aroma Dr. Oetker (původní recept: 1 kávová lžička)

Postup:
Pudink uvaříme dle návodu na obalu v 750 ml mléka s 30 g cukru. Vznikne řídký pudink, který přikryjeme potravinářskou folií a necháme vychladnout.

Do vychladlého pudinku přidáme karamelové Salko a vyšleháme ručním šlehačem na vysoký stupeň dohladka. Přilijeme rum a aroma a na nejnižší stupeň ještě asi 1 minutu prošleháme.

Hotový likér přelijeme do skleněných lahví a uchováváme v ledničce.


dvě skleničky s domácím mandlovým likérem

 Ať se povede a přinese mnoho příjemných chvil :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...