úterý 13. května 2014

Čokoládové cupcakes pro maminku

Je tady druhá květnová neděle a s ní i Den matek. 
Takhle měl začínat můj nedělní příspěvek. Jenomže být maminkou znamená mít priority nastavené tak, že jste vždy nejdříve maminkou a teprve pak manželkou, zaměstnankyní, hospodyní, pekařkou, bloggerkou a osobou s nárokem na vlastní zájmy (ne nutně v tomto pořadí). Takže píšu až dnes.

Být maminkou je velká dřina, obrovský závazek, nepředstavitelná zodpovědnost a klikatá horská dráha, která jen málokdy zpomalí a nikdy nezastaví.

Být maminkou je zázrak.

Je to klišé, ale člověk si opravdu málokdy uvědomí, co všechno pro něj rodiče udělali a dělají, dokud si sám na vlastní kůži neokusí plusy a mínusy rodičovství. Co dříve vypadalo jednoduše a jako samozřejmost vůbec tak jednoduché a samozřejmé není. Ve skutečnosti je to dřina. Velká dřina. Jenže naštěstí jsou tu opět naši životadárci, kteří tentokrát v rolích babiček a dedečků přebírají část našeho břímě, abychom se z toho všeho úplně nezbláznili.

Obzvláště maminky, naši strážní andělé, nám jako naše osobní rádkyně, hospodyně, kuchařky, pomocnice, baby-sitterky a osobní asistentky pomáhají přenést se přes ta nejsložitější období, kdy si - zaskočeni realitou - zoufáme nad tím, že život už nikdy nebude jako dřív. Nebude. Bude jiný. V mnohém lepší, v něčem horší. Ale určitě bohatší. O malého človíčka v rodině, o spoustu lásky a zážitků, o nová a silnější pouta s vlastními rodiči.

Dnes proto posílám všem maminkám - a hlavně té mojí - veliký dík a k tomu:

Čokoládové cupcakes

Čokoládové cupcakes s jemnou mechovou strukturou a voňavou polevou jsou oblíbenci mojí maminky. Takže je jasné, co jsem jí upekla ke Dni maminek a co peču pokaždé, když jí chci potěšit (nebo podplatit :)
Tyhle jsou pro tebe, mami!



na 12 středních cupcakes (košíčky z Ikea) + 8 srdíček
(nebo 14 velkých cupcakes)

Ingredience:
150 g kvalitní hořké čokolády (případně čokolády na vaření)
200 g změklého másla
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
4 vejce - pokojová teplota
100 g zakysané smetany - pokojová teplota
200 g hladké mouky 
1/2 sáčku prášku do pečiva

na polevu - 3 lžíce cukru moučka, troška vody, 2 kapky vanilkovo-máslového aroma (k dostání třeba v Lidlu - paleta malých skleněných kapslí s různými druhy esencí)


Postup:
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme trochu vychladnout.

Ručním šlehačem utřeme máslo s cukry, po částech přidáme zakysanou smetanu a po jednom zašleháme vejce. Pak pomalu přilijeme vlažnou čokoládu a znovu krátce prošleháme.

Ručně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mícháme jen tak dlouho, dokud se ingredience nespojí v husté těsto.

Papírové košíčky či formičky naplníme těstem maximálně do dvou třetin a pečeme v předehřáté troubě na 140 stupňů 20 minut (to platí pro menší košíčky, větší budou potřebovat času více). Zda jsou cupcakes upečené poznáme podle testu párátkem - po vytažení z těsta musí být suché a bez nalepených drobečků.



Po vychladnutí ozdobíme polevou - jednoduše utřeme moučkový cukr s troškou vody (přidáváme malinko a postupně) a pár kapkami oblíbené esence, až dosáhneme požadované konzistence (hustší, ale stále tekutá). 

Doporučuji vanilkovo-máslové aroma, které s čokoládovým cupcakem tvoří dokonalý pár. Navíc je na bázi oleje, takže poleva zůstane křehká a nemáte pocit, že chroupáte kostku cukru.

Nakonec posypeme cukrovými srdíčky a můžeme obdarovat tu nejdůležitější ženu v našem životě:


Ať se povedou a hlavně udělají maminkám radost. Nejen v květnu, ale kdykoli. Ony si to zaslouží.

PS: Srdíčkové cupcakes jsou samozřejmě ideální i pro drahou polovičku - nejen na svatého Valentýna

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...