neděle 20. dubna 2014

Skořicová ovečka

Přítomní rodičové mi jistě dají za pravdu, že s příchodem ratolesti se změní nejen vaše hodnoty, názory a vlastně celý život, ale také slovní zásoba. Všechny ty zdrobnělinky, kašičky, ručičky, plínečky a papáníčka člověka po čase docela poznamenají a snaží se dělat zdrobněliny i ze slov, u kterých by ho předtím ani nenapadlo, že je to vůbec možné. Naštěstí se postupně jejich frekvence snižuje.

Velikonoce jsou svátky, které nás do tohoto období trochu vracejí. Hemží se to tu zajíčky, kuřátky, ovečkami a beránky, zkrátka samá drobotina. A jednu takovou si dnes upečeme, takže si berušky a broučkové moji pěkně hačněte a mrkněte na receptík:

Skořicová ovečka

Pokud máte rádi skořicové šneky, tuto ovečku si určitě zamilujete. Její příprava je jen o špetku složitější, ale ta trocha námahy navíc rozhodně stojí za to. Klidně zadělejte těsto z dvojité dávky, nebudete litovat. 


na 1 ks 


Ingredience
těsto:
125 ml mléka
1 lžička krupicového cukru
půl kostičky čerstvého droždí
250 g hladké mouky
½ lžičky soli
1 žloutek
25 g rozpuštěného másla 

náplň: 
40 g změklého másla
5 lžic hnědého cukru nebo cukru krupice
2 lžičky skořice
3-4 lžíce slunečnicových semínek (nemusí být)


Postup

Do vlažného mléka vmícháme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.

Do mísy připravíme mouku smíchanou se špetkou soli, přidáme máslo, žloutek a kvásek. Promícháme vařečkou a pak už ručně vypracujeme těsto. Pokud se příliš lepí, přidáme drobet mouky (musí ale zůstat pružné). Z těsta uděláme bochánek, poprášíme ho moukou a necháme ho v míse přikrytý utěrkou 1 hodinu kynout na teplém místě.

 

Po vykynutí těsto krátce prohněteme, oddělíme kousek na budoucí hlavičku, nohy a ocásek a zbytek těsta vyválíme na co největší obdélník. Ten potřeme máslem, posypeme cukrem a skořicí a nakonec posypeme slunečnicovými semínky. Obdélník po delší straně zarolujeme, položíme spojem dolů a rozřežeme na alespoň 12 kousků (šířka cca 2,5 – 3 cm).



Plech vyložíme pečícím papírem a roládky na něj naaranžujeme (řezem dolů) do tvaru těla ovečky. Z odděleného těsta uřízneme malý kousek na ocásek a dva větší na nožičky. Ze zbytku vytvarujeme oválnou hlavičku a ouško. Aby hlavička nebyla suchá, přidala jsem do ní také směs másla, cukru a skořice.

Můžeme přidat rozinkové očičko, ale dle mé zkušenosti většinou při pečení a kynutí upadne, takže doporučuji očičko i nos přidat až po upečení. Necháme dalších 20 minut kynout.




Troubu předehřejeme na 160 stupňů a pečeme 20 min. dozlatova.

Nelekejte se, při pečení část náplně vyteče a kolem ovečky budete mít karamelovou loužičku. Po vychladnutí ji snadno odloupnete.

Po vyndání z trouby potřeme hlavičku, nohy a ocásek rozpuštěným máslem.
Necháme vychladnout.

Na oko a nos můžeme použít lentilky, rozinky apod. Připevníme je hustou kašičkou z moučkového cukru a kapky vody.   

Před podáváním ovečce pocukrujeme kudrlinky a ozdobíme ji mašličkou.


 Ať se povede!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...