neděle 23. února 2014

Margot muffinky & muffins vs.cupcakes

Muffins nebo cupcakes? 
Nepředpokládám, že by sem zabloudil někdo, kdo rozdíl mezi nimi nezná, ale pro pořádek: cupcake je vlastně načančaný muffin. Alespoň v našich zeměpisných šířkách. Takže zatímco muffin je jednoduchá bábovička v papírovém košíčku, která často obsahuje kousky čokolády, oříšky či sušené ovoce, jeho brášku cupcake zdobí navíc čepice z krému či poleva a cukrové sypání a další ozdoby, náplň může mít i uvnitř. 

Dejte mi muffin a budu spokojená. Dám si ho k snídani s čajem nebo kakaem, vezmu si ho do práce na svačinu. Určitě bude mít pěkně kulatý vršek a uvnitř spoustu oříšků nebo kousky čokolády. Muffiny mám ráda, protože jsou jednoduché a praktické. Dobře se převáží a protože nemají krém, tak i déle vydrží. Někdy je přizdobím cukrovou polevou a barevným sypáním - to aby nežárlili na načančané cupcakes.

Dejte mi cupcake a budu nadšená. Těším se na lehký krém a nějakou tu marcipánovou kytičku na ozdobu. Nebo to bude bohatý čokoládový krém či dokonce moje oblíbená ganache? Nemůžete šlápnout vedle. Cupcakes mám ráda, protože jsou slavnostní, roztomilé a dají se zdobit na milión způsobů. Neznám nikoho, komu by nazdobený malý dortík neudělal radost. Porce akorát tak pro jednoho, perfektní poměr těsta a krému. Ideální pro slavnostní příležitost. Vlastně pro jakoukoli příležitost. Prostě cupcakes.

Takže muffins nebo cupcakes?
Ať jedno nebo druhé, hlavně prosím - PROSÍM - zapomeňte na silikonové formičky. Moje sladké bábovičky MUSÍ trůnit v papírovém košíčku. 
Košíčkový rituál je součástí mojí terapie - pomalé odloupnutí papíru od těsta, jak se vroubek po vroubku košíček těsta pouští, aby odhalil nadýchané těsto - ten okamžik mám nejraději.

  
Margot muffinky

Kokos, rum a vanilka - tyhle muffinky s vůní dálek vás přenesou na exotický ostrov, přímo na lehátko pod palmou.




12 ks
1 hrnek = klasický hrnek 250 ml

Ingredience:
1,5 hrnku polohrubé mouky
3/4 hrnku cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 celá vejce
2 lžíce oleje
1 prášek do pečiva
250 ml šlehačky + mléko dle potřeby
1 velká tyčnka Margot - nastrouhaná (před strouháním doporučuji dát alespoň na 15 min. do mrazáku) 
5 lžic rumu (znáte to - oups, zvrhla se mi ruka :)
1/3 hrnku kokosu (klidně i víc - když už, tak už)

Postup:
Mouku smícháme s práškem do pečiva.
Vejce ušleháme s cukry, přidáme olej a střídavě po částech vešleháme mouku a šlehačku.
Do těsta vmícháme kokos, nastrouhanou Margot a rum.
Pokud je těsto příliš husté, doředíme ho mlékem - cílem je středně husté těsto.
Důlky ve formě na muffiny vyložíme papírovými košíčky a ty naplníme do tří čtvrtin těstem.
Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů 25 - 30 min.
Zda jsou muffinky upečené poznáme pomocí párátka - pokud ho po zapíchnutí do muffinu vyndáme ven suché a bez drobečků, je hotovo.




  Ať se povedou!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...